szerző:
MTI

A Die Welt című német konzervatív lap a magyar politika nagyobb szereplőinek a Jobbikra vonatkozó politikájáról közölt elemzést a csütörtöki számában, illetve arról is írt, mit hagyott figyelmen kívül a baloldal. A Le Figaro is foglalkozott a magyar választási eredményekkel.

Az MSZP-re és a Fideszre is jellemző, hogy átveszi a Jobbik témáit, de csak "retorikailag és tompított formában" – írta a Die Welt A baloldal a hibás a jobboldali győzelemért című elemzésében Boris Kálnoky.   

Így végül egyik nagy párt sem foglalkozott érdemben a Jobbik politikájával és szavazóival – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy a Jobbik olyan témákat emelt a napirendjére, amelyek sok választónak fontosak, a baloldal pedig "azért veszített, mert nem vett tudomást a választók témáiról", a választók számára fontos ügyekről.

A Jobbik követeli például a távolodást az EU-tól és a közeledést Oroszországhoz és Törökországhoz. A baloldal minderről hallgatott, a Fidesz pedig "Oroszország és Törökország felé fordult, és gyarmatosító hatalomként bírálta az EU-t" – írta a Die Welt szerzője. 

Egyedül az LMP vállalta a harcot a Jobbikkal – emelte ki a szerző, felidézve Schiffer András egy interjúját, amelyben a pártelnök kifejtette, hogy a Jobbik választóinak igazuk van, de a Jobbik válaszai a szavazók problémáira tévesek. A cikk egy változata megjelent a Die Welt online kiadásában Hogyan erősödhetett meg ennyire a jobboldali radikális Jobbik? címmel.

A hat hét múlva esedékes európai parlamenti választások szempontjából elgondolkodtatónak tartja a francia Le Figaro, hogy Orbán Viktor és a Fidesz – amelynek tekintélyelvű irányba sodródását hiába kifogásolják az európai partnerei – ismét olyan többséggel tudott győzni, hogy megtarthatja a kétharmados többségét a parlamentben.

A konzervatív lap szerint "az ukrajnai válság miatt a magyar választásoknak nem szentelt kellő figyelmet a világ, pedig a közvélemény szintjén az eredmény az Európa-ellenes populista pártok megerősödésének újabb jele, kormányzati szinten pedig a válságkezelésre adott konszenzusos válasz hiányára és arra utal, hogy az európai intézményrendszer tehetetlen az olyan önfejűekkel szemben, akik nem hajlandók a közös úton járni".

A Fidesz elsöprő győzelme a lap szerint részben a választási rendszer átalakításának köszönhető, de a média és az állami intézményrendszer kormányzati ellenőrzés alá vonása is jelentősen hozzájárult ehhez. A győzelem elvitatása viszont azt jelentené, hogy nem akarjuk tudomásul venni Európa jelenlegi rossz közérzetét – írta a szerző.

Pierre Rousselin szerint az uniós politikával szemben Orbán újraértelmezte a hatalom szerepét, s a befektetők bizalmatlansága ellenére Magyarország ismét növekedési pályára állt. Eközben a miniszterelnök minden hatalmat a saját kezében összpontosít, s mostantól további négyéves mandátuma van arra, hogy folytassa a liberalizmus kilengései elleni harcát és az irányított politikát.

A hagyományos értékek védelme és a külföldi, nevezetesen az európai intézmények beavatkozásával szembeni ellenállása pedig továbbra is népszerű a tábora körében – hívta fel a figyelmet a lap. 

A Le Figaro kiemelte, "a Fidesz győzelméhez egy aggasztóbb jelenség is társul: a szélsőjobboldali, nyíltan antiszemitának és cigányellenesnek tartott Jobbik előretörése", amelynek célja visszaállítani a Trianon előtti határokat. Az 550 ezer határon túli magyar, akik most szavazhattak először, voksukat minden bizonnyal erre a két pártra adták, amelyek meglovagolják az első világháború előtti történelmi nagyság nosztalgiáját.

Orbán győzelme azt is mutatja, hogy a történelem továbbra is súlyosan nehezedik az európai nemzetekre, és Magyarország a 2004-es uniós csatlakozása után sem feledte az első világháborús örökséget. "Jó lenne figyelembe venni ezeket a fájdalmakat, hiszen az európai válság rávilágított arra, hogy mennyire nehéz kezelni az ébredező nemzeti érzéseket" – írta a Le Figaro.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hogyan lehetünk jobbak a munkánkban?

Hogyan lehetünk jobbak a munkánkban?

Íme, a leghasznosabb térkép, ha Finnországba menne

Íme, a leghasznosabb térkép, ha Finnországba menne

Fülke: Az Orbán-kormány mindent betilt, csak épp Lázár Jánost nem

Fülke: Az Orbán-kormány mindent betilt, csak épp Lázár Jánost nem

212 milliós mínuszban a szombathelyi uszoda

212 milliós mínuszban a szombathelyi uszoda

Szocialista sportkocsi: íme a legdrágább hazai régi Skoda, egy remek Rapid

Szocialista sportkocsi: íme a legdrágább hazai régi Skoda, egy remek Rapid

Ön is letakarja a laptopja kameráját? Lehet, hogy le kellene a telefonjáét is?

Ön is letakarja a laptopja kameráját? Lehet, hogy le kellene a telefonjáét is?