szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Összeurópai szinten kicsit javítani tudtak a szocialisták egy összesített közvélemény-kutatás és mandátumbecslés szerint, de még így is a Fideszt is a soraiban tudó néppárti képviselők lennének a legtöbben az EP-ben.

Az Európai Parlament a TNS Opinion közvélemény-kutató intézettel együttműködve az uniós országok aktuális közvélemény-kutatásai alapján heti rendszerességgel közöl előrejelzéseket az EP-választások eredményeiről és a parlamenti helyek elosztásáról. A pártok által megszerzendő képviselői helyek számát a nemzeti választási törvények alapján becsülik meg, figyelembe véve a választási formulát és rendszert, valamint a bejutási küszöböt.

A kutatásban azok a pártok, amelyek valamely európai parlamenti frakció vagy a frakciónak megfelelő európai politikai párt tagjai, automatikusan abban a frakcióban szerepelnek a felmérésben. Azon pártok jelöltjei, akik tagjai jelenleg független EP-képviselők, automatikusan a független képviselők kategóriájába kerülnek a felmérésben. Azok a pártok, amelyeknek hovatartozásáról nincs még döntés, automatikusan az „egyéb” kategóriába kerülnek. Az „egyéb” kategória egyenlő arányban oszlik meg az ülésterem jobb és bal oldala között, kivédve ezzel a pártok politikai irányvonalára vonatkozó bármilyen előzetes következtetéseket.

Az összesített közvélemény-kutatás eredménye szerint még mindig a magyar Fideszt is a soraiban tudó Európai Néppárt (EPP) alakíthatná a legnagyobb frakciót az Európai Parlamentben, de egy hét alatt kicsit csökkent az előnyük a második helyre várható szocialistákhoz (S&D) képest, akik majdnem egy százalékot javítottak egy hét alatt. Képviselői helyek számát tekintve az összesített kutatás szerint 217 néppárti és 199 szocialista képviselő jutna be az EP-be, míg a harmadik legnagyobb frakciót a liberálisok (ALDE) alakíthatnák 61 fővel, a negyedik helyre pedig a zöldek futhatnának be 50 képviselővel (Greens/EFA).

A szélsőbalos Európai Egyesült Baloldal (GUE/NGL) 46, a Bokros Lajost is a soraiban tudó Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) 42, valamint a szintén jobboldali, euroszkeptikus Szabadság és Demokrácia Európája (EFD) 33 képviselőt tudna küldeni az Európai Parlamentbe eszerint az összesítés szerint.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Alig néhányan hisznek abban, hogy Szájer "házibuliban" járt

Alig néhányan hisznek abban, hogy Szájer "házibuliban" járt

Felcsuti Péter: Lehet illiberálisnak lenni, de nem egy liberális közösségben

Felcsuti Péter: Lehet illiberálisnak lenni, de nem egy liberális közösségben

A Razer moduláris számítógépe igazi gépszörny, durván magas árral

A Razer moduláris számítógépe igazi gépszörny, durván magas árral