szerző:
MTI

Megnyerte a bizalmi szavazást a lengyel kormány. A szavazást Donald Tusk kormányfő kezdeményezte, miután a lehallgatási botrány sokkolta a lengyel közvéleményt.

A lengyel kormány megnyerte szerda este a parlamenti bizalmi szavazást, amelyet Donald Tusk miniszterelnök kezdeményezett a lehallgatási botrány miatt. A 460 fős törvényhozásban 440-en voltak jelen, közülük 237-en szavaztak bizalmat a kormánynak, hattal többen, mint ahány szükséges volt. Nemmel 203-an voksoltak.

A kormányzó Polgári Platformnak (PO) és koalíciós partnerének, a Lengyel Parasztpártnak (PSL) 235 képviselője van, a bizalmi szavazáson független képviselők is támogatták a Tusk-kormányt.

"Holnap Brüsszelbe utazom, és biztosnak kell lennem abban, hogy a parlamenti képviselők többsége támogat, tovább dolgozhatom a parlamentben és a kormányban. Felhatalmazás nélkül nem leszek hatékony, a kormány nem lesz szilárd és állhatatos a lehallgatási ügy tisztázásában, valamint az állam érdekeinek érvényesítésében" – mondta Tusk a szejmben, a lengyel parlament alsóházában szerdán, amikor kezdeményezte a bizalmi szavazást. Hozzátette, ha megnyeri a szavazást, Brüsszelben megnyugodhatnak, hogy Lengyelországban "nagyjából" politikai stabilitás van.

A lehallgatási botrány rendkívüli sokkot váltott ki a lengyel közvéleményben, a lehallgatott vezető politikusok, többek közt Radoslaw Sikorski külügyminiszter vulgáris nyelvezete, stílusa, cinizmusa, egész magatartása megdöbbentette a társadalmat.

Tusk hangsúlyozta, hogy továbbra is Sikorski Lengyelország jelöltje az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselői tisztségére.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!