szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megszületett a döntés, Jean-Claude Junckert jelöli az Európai Tanács az Európai Bizottság élére - közölte péntek délután Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke a Twitteren.

"Megvan a döntés" - írta a Twitteren Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke, aki szerint Junckert jelölik az EB elnökének.

A BBC beszámolója szerint Juncker jelölésére csak Orbán Viktor magyar és David Cameron brit miniszterelnök szavazott nemmel. 

Itthon az Együtt-PM szövetség szinte azonnal gratulált Juncker jelöléséhez. "Juncker olyan európai politikus, aki jobban képviseli a magyar érdeket, mint Magyarország saját kormányfője" - írták.

A mostani jelölést követően az elnököt a Lisszaboni Szerződés értelmében az Európai Parlament (EP) feladata megválasztani. A mai EU-csúcstalálkozó előtt több diplomata is úgy fogalmazott, hogy nagy meglepetés lenne, ha az állam- vagy kormányfők végül nem Jean-Claude Juncker volt luxemburgi miniszterelnököt neveznék meg jelöltként.

Junckert az Európai Néppárt küldöttei választották meg csúcsjelöltjüknek, az EP legjelentősebb pártjai pedig abban állapodtak meg, hogy neki, mint a legtöbb mandátumot szerző párt jelöltjének kellene lehetőséget kapnia, hogy megpróbálja maga mögé állítani a többséget az EP-ben.

©

Jean-Claude Juncker kiválasztását David Cameron brit miniszterelnök ellenezte a legvehemensebben, aki a mai csúcsra érkezve is közölte, nem tartja megfelelő embernek Junckert a posztra. Cameron már korábban közölte, hogy mindezidáig példa nélkül álló módon szavazást fog kérni a jelöltről.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök az MR1-Kossuth Rádióban reggel szintén azt mondta, hogy nem támogatja Juncker megválasztását.

Az uniós szerződések értelmében az Európai Bizottság elnökének személyére a tagországok állam-, illetve kormányfőiből álló tanács tesz javaslatot az Európai Parlamentnek, az EP-választások eredményeinek figyelembevételével.

A jelöltről ezt követően a 751 tagú uniós parlament szavaz, megválasztásához egyszerű többségre van szükség. Ha nem kapja meg a többségi támogatást, az állam- és kormányfői tanács új jelöltet javasol. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!