szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Elmarasztalták Marosvásárhely polgármesterét a kétnyelvű utcanévtáblák hiánya miatt. Eddig hármat sikerült kétnyelvűre cserélni a több száz helyett.

A romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács elmarasztalta Marosvásárhely polgármesterét és jegyzőjét, mivel hátrányos megkülönböztetés éri a helyi magyarokat, amiért csak egynyelvű utcanévtáblák vannak - közölte kedden a Transindex portál. 

A táblák ügyében a Kétnyelvű utcanévtáblát Marosvásárhelyen nevű, fiatalokból álló csoport lépett fel májusban. Számukra a Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo) nyújtott szakmai támogatást a jogi eljárás során. Keresetükre a tanács figyelmeztetésben részesítette a város polgármesterét és jegyzőjét, továbbá hat hónapos határidőt szabott a kétnyelvű utcanévtáblák kifüggesztésére. A tanács felszólította az intézményvezetőket a polgármesteri hivatal költségvetésének módosítására, a táblacsere pénzügyi feltételeinek a megteremtésére. A diszkriminációellenes tanács bírság kirovását helyezte kilátásba, ha az elkövetkező fél évben nem kerülnek ki valamennyi utcára a kétnyelvű táblák. 

A polgármesteri hivatal múlt szerdán cserélte ki kétnyelvűre három marosvásárhelyi utca névtábláit. A Civil Elkötelezettség Mozgalom közölte, Marosvásárhely több mint háromszáz utcájában kell a táblákat kicserélni. A jelenlegi táblákon csak az "utca" illetve a "tér" szó szerepel magyarul, az utcák, terek neveit csak románul írták ki. 

Július elején a Kétnyelvű utcanévtáblát Marosvásárhelyen csoport saját készítésű táblákat helyezett ki a város forgalmasabb utcáira. Akkori akciójukkal azt akarták bebizonyítani, hogy a kétnyelvű feliratok nem sértőek, nem megtévesztőek, és látványuk hatására nem fog egy turista sem eltévedni Marosvásárhelyen. A közel 128 ezer lakosú Marosvásárhelyen a magyarok a lakosság 45 százalékát teszik ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az áltudományok nagyágyúi: Schobert Norbi, Gődény és Kásler is a Laposföld-díj idei finalistái között

Az áltudományok nagyágyúi: Schobert Norbi, Gődény és Kásler is a Laposföld-díj idei finalistái között

Villanykabrió: teszten a teljesen új és olaszosan cuki elektromos Fiat 500

Villanykabrió: teszten a teljesen új és olaszosan cuki elektromos Fiat 500

Meghalt Törőcsik Mari

Meghalt Törőcsik Mari