szerző:
MTI

Érdekek, geopolitikai tervek, pénz- és hataloméhség, valamint a fegyverkereskedelem a felelős a háborúk okozta pusztításért - hangoztatta Ferenc pápa a Fogliano Redipuglia katonai temetőjében mondott homíliájában, amelyben az első világháború és a mai világ konfliktusainak borzalmairól beszélt.

"A háború őrültség, mindent elpusztít és tönkretesz. Pusztító terveivel gyarapszik és maga a pusztítás táplálja. A háború senkit sem kímél" - hangoztatta Ferenc pápa a világ összes háborújának áldozataiért és a békéért bemutatott szentmisén. Az egyházfő szerint az emberiség semmit nem tanult az első és a második világháború kudarcából, és jelenleg "darabokban ugyan", de a harmadik világháborút éli meg.

A szentmisén a pápával együtt koncelebrált - mások mellett -Christoph Schönborn bécsi érsek, Josip Bozani zágrábi érsek, Bíró László magyar tábori püspök és magyar tábori lelkészek. Az esős idő ellenére Fogliano Redipugliába tízezrek érkeztek, közöttük Hende Csaba honvédelmi miniszter és Győriványi Gábor magyar szentszéki nagykövet, valamint egy magyar katonai zarándokcsoport. Jelen voltak az északkelet-olasz Aviano támaszpontján szolgáló amerikai katonák is. Ferenc pápának az olasz vezérkar az első világháborúban szolgáló nagyapja, Giovanni Carlo Bergoglio egykori katonai törzslapját adta át.

Az első világháború legnagyobb olaszországi, több mint százezer, többségében ismeretlen katona temetőjében felállított oltárnál Ferenc pápa kijelentette: mindazoknak, akik itt fekszenek, terveik és álmaik voltak, életüket az törte ketté, hogy az emberiséget akkor sem érdekelte, mi történik testvéreivel.

A háborút a kapzsiság, az intolerancia, a hatalomvágy robbantja ki, az ezeket igazoló ideológiával a háttérben, de a felelősség azt a magatartást is terheli, amely azt mondatja velünk, "mit érdekel engem, mit érdekel a testvérem sorsa, miért én törődjek vele?" - hangoztatta az egyházfő.

Hozzátette: a mostani újságok főcíme is az lehetne, hogy mit érdekelnek bennünket a mai háborúk.

Egyedül a másikkal törődés segíthet a konfliktusokkal szemben, aki azt mondja, hogy ez őt nem érdekli, magát ítéli el - fogalmazott a pápa.

Beszédének egy részét az egyházfő azok ellen intézte, akik szerinte a háborúval üzletelnek, borzalmakat terveznek, konfliktusokat szerveznek. "Térjenek meg! Érezzenek fájdalmat, bánják meg bűneiket, kérjenek bocsánatot és sírjanak! Szívük korrupt és nem képes többé sírni! (...) Megtérésre van szükség. Az emberiségnek arra van szüksége, hogy sírjon és most itt a sírás ideje!" - mondta a háborút a száz évvel ezelőtti egyházfő, XV. Benedek szavaival "felesleges mészárlásnak" nevező Ferenc pápa.

A mise előtt Ferenc pápa Fogliano Redipuglia első világháborús osztrák-magyar temetőjébe látogatott, ahol kíséret nélkül mintegy tíz percig imádkozott az egykori olasz frontvonalon elesett katonák sírjainál, majd virágcsokrot helyezett el. Ferenc pápa az első egyházfő, aki ott tiszteletét tette. Redipugliában II. János Pál 1992-ben járt, de az ő útja nem érintette az osztrák-magyar temetőt.

Az Isonzo folyó menti első világháborús olaszországi helyszíneken tett pápai látogatás az emlékezés és visszafogottság jegyében zajlott, Ferenc pápa ezért nem állt meg üdvözölni a hívőket sem. Egyedül az osztrák-magyar temetőből távozva állt meg egy csoport gyerekkel beszélgetni.

 

 

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Van a gépén WinRAR? Akkor frissítse, ha jót akar

Van a gépén WinRAR? Akkor frissítse, ha jót akar

Új-Zéland miniszterelnöke: Sosem fogom kiejteni a terrorista nevét

Új-Zéland miniszterelnöke: Sosem fogom kiejteni a terrorista nevét

Megépül az eddig a semmibe vezető gyöngyösi elkerülő út

Megépül az eddig a semmibe vezető gyöngyösi elkerülő út

Töröljétek magatokat a Facebookról! – nem akárki üzeni

Töröljétek magatokat a Facebookról! – nem akárki üzeni

Csúnya vége lett egy ferencvárosi házibulinak

Csúnya vége lett egy ferencvárosi házibulinak

Ab: Rendben van a Taigetosz-törvény, mégis mulasztást követett el az Országgyűlés

Ab: Rendben van a Taigetosz-törvény, mégis mulasztást követett el az Országgyűlés