szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Fia halálának helyszínére, a bolíviai Santa Cruzba érkezett helyi idő szerint hétfőn a magyar-román állampolgár Tóásó Elődöt is érintő, úgynevezett terroristaügy egyik áldozata, az ír Michael Dwyer édesanyja.

Caroline Dwyer, aki már számos fórumon nyújtott be panaszokat az ügyben, részt vett a per egyik meghallgatásán, és kérelmet intézett a helyi hatóságokhoz, hogy illetékeseik fogadják őt, és első kézben juthasson információkhoz fia öt évvel ezelőtti haláláról.

A bolíviai kommandósok 2009. április 16-án, a Santa Cruz-i Las Américas szállodában ütöttek rajta egy feltételezett terrorcsoporton, amely állítólag Evo Morales elnök meggyilkolására készült, és az ország erőszakos kettészakítását készítette elő. Az akcióban életét vesztette a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardo, az erdélyi magyar Magyarosi Árpád és Michael Dwyer. A hatóságok őrizetbe vették a két túlélőt, Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát kettős állampolgár Mario Tadicot, akik az ügy további 37 vádlottjával együtt azóta is vizsgálati fogságban vannak. Perük még mindig folyamatban van.

Dwyer anyja a helyszínen szeretne tájékozódni arról, hogy pontosan mi történt a rajtaütés során, miután több jel is arra mutat, hogy valódi fegyveres összecsapás nem zajlott le a kommandósok és a gyanúsítottak között. Sajtóértesülések szerint a bíróságon már találkozott Tóásó Előddel és Tadiccsal, de erről nem kívánt nyilatkozni.

Vallomásában régebben Tóásó  maga is arról beszélt, hogy Dwyer nem fegyverrel a kezében halt meg, hanem kivégezték, ráadásul nem is a szállodában, hanem később.

A hatóságok viszont továbbra is ragaszkodnak ahhoz a változathoz, hogy az ír férfi a rendőrségi művelet során halt meg.

Nemrégiben a per előző ügyésze, az időközben Brazíliába szökött Marcelo Soza úgy nyilatkozott, hogy a rajtaütés valójában gyilkosság és vérfürdő volt. Soza egyúttal kétségbe vonta a valódiságát azoknak a bizonyítékoknak, amelyek alapján a hatóságok azt állították, hogy Evo Morales elnök meggyilkolására készülő terrorcsoportot számoltak fel. Azt hangsúlyozta, hogy nemzetközi vizsgálatra lenne szükség az ügyben.

Tóásó Előd érdekében a magyar hatóságok is több ízben szót emeltek, miután a bolíviai szabályozásban szereplőnél jóval hosszabb ideig tartották őrizetben, és fogva tartásának körülményei is kifogásolhatóak voltak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A szlovák államfőnek nem tetszik az orosz vakcina

A szlovák államfőnek nem tetszik az orosz vakcina

Az ellenzék a Fidesz kilépésére: "Itt egy igazi lúzert látunk", "a Néppárt kiveti a rohadt narancsot"

Az ellenzék a Fidesz kilépésére: "Itt egy igazi lúzert látunk", "a Néppárt kiveti a rohadt narancsot"

Az Apple új ötlete: jöhetnek a titánborítású készülékek, spéci bevonattal

Az Apple új ötlete: jöhetnek a titánborítású készülékek, spéci bevonattal