szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Valaki vagy valakik szétrombolták a szibériai Novoszibirszk német-magyar hadifogoly temetőjét – jelentették az orosz régió internetes hírportáljai.

A temető a nyugat-szibériai másfél milliós nagyváros Pervomajszkij mevű kerületében, erdős területen található. Itt temették el a második világháborúban szovjet fogságba esett német és magyar katonákat.

A gorod54.ru és a nsknews.info című hírszolgáltatók oldalán elhelyezett fényképek tanúsága alapján a vandálok ledöntötték a sírhelyeket jelölő kereszteket, és az azokat tartó köveket is kiforgatták a helyükből.

Helyiek szerint nem ez volt az első ilyen durva rombolás a Novoszibirszk szélén található sírkertben. A temető és környéke szemtanúk szerint régóta a sátánista-fanatikusok törzshelyének számít – írta a nsknews.

A helyiek elmondták, hogy ismeretlenek hat éve szilánkokra törték az egyik emléktáblát. A vandálok egyszer felgyújtották a temető legmagasabb keresztjét. Senki sem tudja, ki követte el a rombolást, de sokan meg vannak győződve arról, hogy a sátánisták tették – olvasható a novoszibirszki portálon.

"Magam is csak horrortörténetnek hittem az egészet, amíg meg nem találtam a temetőtől nem messze lévő egyik kereszteződésben egy máglyát és benne egy macska csontvázát" – írta blogjában Alekszandr Matvejev.

A háborús keresőszolgálat nevű portál adatai szerint a novoszibirszki Pervomajszkij kerületben 1945 januárjában létesítették a 199-es hadifogolytábort. Ebben a 2-es, 3-as és 6-os részlegekben elhunyt foglyokat temették el, összesen 604 embert, közöttük 48 magyart.

A gorod54.ru jelentése szerint 1944-1945 telén a Novoszibirszkben elhunyt hadifoglyok háromnegyede halt meg a 199-es szovjet fogolytábor építésekor.VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
UEFA-elnök: Nem tudtuk, hogy ilyen közel vannak hozzánk a kígyók

UEFA-elnök: Nem tudtuk, hogy ilyen közel vannak hozzánk a kígyók

Itt egy kis előzetes a megújult Volkswagen Polóról

Itt egy kis előzetes a megújult Volkswagen Polóról

Szuperolcsó parányi új villanykabrió

Szuperolcsó parányi új villanykabrió