szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az ír áldozat édesanyja szerint fia egy tanfolyamra utazott Bolíviába, egyáltalán nem érdekelte a politika, mégis megölték mint összeesküvőt. A nő nemzetközi vizsgálatot kért az ügyben, de a bolíviai hatóságok csak akkor vesznek figyelembe ilyet, ha Tóásóék pere már lezárult.

Nemzetközi vizsgálatot kért fia halálának körülményeiről a magyar sajtóban Tóásó-ügyként ismert bolíviai terroristaügy ír áldozatának, Michael Dwyernek az édesanyja.

Caroline Dwyer lánya kíséretében Bolíviában tartózkodik, és fia halálának helyszínén, Santa Cruzban tett nyilatkozatot a sajtónak helyi idő szerint csütörtökön.

Azt mondta, azért utazott a dél-amerikai országba, hogy kiderítse az igazságot Michael haláláról.

Kivégzés vagy rajtaütés?

A bolíviai kommandósok 2009. április 16-án, a Santa Cruz-i Las Américas szállodában ütöttek rajta egy feltételezett terrorcsoporton, amely állítólag Evo Morales elnök meggyilkolására készült, és az ország erőszakos kettészakítását készítette elő. Az akcióban életét vesztette a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardo, az erdélyi magyar Magyarosi Árpád és Michael Dwyer. A hatóságok őrizetbe vették a két túlélőt, a magyar és román állampolgársággal rendelkező Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát kettős állampolgár Mario Tadicot. Ők az ügy további 37 vádlottjával együtt azóta is vizsgálati fogságban vannak, perük még mindig folyamatban van.

Caroline Dwyer most egyebek között azt mondta, hogy fia egy tanfolyamra utazott Bolíviába, és az ottani politika egyáltalán nem érdekelte.

Kijelentette, a kormány képviselőivel találkozva bizonyítékokat terjesztett elő arra, hogy fiát nem lövöldözés közben érte halálos golyó, hanem egyszerűen kivégezték, miközben nem is tanúsított ellenállást. Emlékeztetett arra, hogy ezt a holttesten Írországban végzett törvényszéki orvosi vizsgálat megerősítette.

Caroline Dwyer elmondta, azt kérte a kormánytól, járuljon hozzá, hogy az ügyben nemzetközi vizsgálatot folytassanak le. Azt a választ kapta, hogy a helyi hatóságok más vizsgálatok megállapításait is figyelembe tudják venni, de csak azután, hogy az ötödik éve folyó bolíviai per befejeződik – tette hozzá.

Santa Cruzban Caroline Dwyer részt vett a per egyik meghallgatásán, és találkozott Tóásó Előddel, valamint Mario Tadiccsal is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megállt az albérletárak csökkenése

Megállt az albérletárak csökkenése

Harry herceg először adott interjút, mióta a családjával az Egyesült Államokba költözött

Harry herceg először adott interjút, mióta a családjával az Egyesült Államokba költözött

Autópályán talált telibe egy kisrepülő egy Lexust – videó

Autópályán talált telibe egy kisrepülő egy Lexust – videó