szerző:
MTI

A felbocsátás után hat órával, péntek hajnalban csatlakozott a Nemzetközi Űrállomáshoz (ISS) a Szojuz űrhajó, holott nem nyílt ki egyik napeleme, ami miatt kétségessé vált a gyorsított dokkolás lehetősége.

A napelem beragadása nem okozott problémát az dokkolásnál, az űrhajósoknak nem kellett beavatkozniuk az automatikus üzemben zajló összekapcsolódási műveletbe – közölte az orosz űrkutatási hivatal, a Roszkoszmosz egyik illetékese.   

A kazahsztáni Bajkonurból helyi idő szerint péntek éjfél után felbocsátott Szojuz űrhajó a start után mintegy tíz perccel állt Föld körüli pályára. Nem sokkal később közölték a repülésirányítók, hogy a két napelem közül az egyik nem nyílt ki. Minden más tökéletesen működött, de a napelem beragadása miatt kétségessé vált, hogy az űrhajó az újabban alkalmazott rövidített menetrend szerint, a felbocsátás után mintegy hat órával csatlakozni tud az űrállomáshoz.

Ennek az eljárásnak az előnye az, hogy az űrhajósok szervezete nem a szűk űrhajóban, hanem a tágabb terű űrállomáson alkalmazkodhat a súlytalansághoz, amely körülbelül öt óra után fejti ki hatását az emberre.

Az űrhajó legénységének Barry Wilmor amerikai, illetve Alekszandr Szamokutyjajev és Jelena Szerova orosz űrhajós a tagja. Húsz év után Szerova az első orosz nő, aki űrexpedícióban vesz részt. Az utolsó Jelena Kondakova volt – ő 1994-ben járt az űrben. Összességében Szerova a negyedik szovjet, illetve orosz űrhajósnő. Wilmornak és Szamokutyjajevnek ez már a második űrutazása.

Az asztronauták 169 napot fognak tölteni az ISS-en. Ez idő alatt számos feladatot és kísérletet kell végrehajtaniuk, Szamokutyjajev az ISS-en tartózkodó Makszim Szurajevvel együtt űrsétát is tesz majd.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!