szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ismét kísérletet tesz - ebben a kormányzási időszakban már harmadszor - Robert Fico szlovák miniszterelnök leváltására a parlament ellenzéki képviselőinek egy csoportja a törvényhozás szombat estére összehívott rendkívüli ülésén, de gyakorlatilag kizárt, hogy a kormányfőt elmozdítanák posztjáról.

A pozsonyi parlament rendkívüli ülésének összehívását a parlament legerősebb ellenzéki csoportosulásának, a populista Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalomnak és a korábban kormányzó, de mára csaknem teljesen lemorzsolódott jobboldali Szlovák Kereszténydemokrata Unió - Demokrata Pártnak (SDKÚ-DS) képviselői indítványozták.

Csatlakoztak hozzájuk az ugyancsak meggyengült liberálisoknak, a Szabadság és Szolidaritás (SaS) pártjának képviselői, valamint néhány független képviselő is.

Az ellenzéki képviselők indítványukat azzal indokolták, hogy Robert Fico és pártja, a baloldali Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) ténykedése a korrupció elterjedéséhez és a kliensrendszer térnyeréséhez vezetett.

Állításaikat azzal kapcsolatban fogalmazták meg, hogy a héten Robert Fico lecserélte Zuzana Zvolenskát, az egészségügyi tárca vezetőjét, miután a minisztert a szlovákiai média és az ellenzéki pártok összefüggésbe hozták egy általuk gyanúsnak minősített nagy értékű beszerzési üggyel.

Megfigyelők szerint az ellenzéki kezdeményezés leginkább a jövő héten sorra kerülő helyhatósági választásokkal és az azt megelőző hangulatkeltéssel függ össze. Ezt a nézetet erősíti az a tény is, hogy a miniszterelnök menesztésének nincs valós esélye, hiszen a kormánypárt jelentős többséggel, 86 képviselői mandátummal rendelkezik a 150 fős pozsonyi törvényhozásban.

Az ellenzéki kezdeményezés komolyságáról sajátos módon nyilvánított véleményt Pavol Paska parlamenti elnök, aki a rendkívüli ülés időpontját szombat este fél hétre tűzte ki, amire még nem volt példa a szlovák parlamentarizmus történetében. A parlamenti vita ennek ellenére várhatóan sokáig húzódik majd és igencsak viharos lesz.

A mostani próbálkozás már a harmadik eset a jelenlegi kormányzati időszakban, amikor az ellenzék megpróbálja elmozdítani posztjáról a kormányfőt.

Az első próbálkozásra tavaly ősszel volt, a Szlovák Gázipari Vállalat (SPP) 49 százalékos részvénycsomagjának állami felvásárlásával összefüggésben. A második kísérlet pedig idén februárban zajlott, és azt egy a még előző Fico kormányzat (2006-2010) idejéből származó - az ország széndioxid kibocsátási kvótáinak értékesítésével összefüggő - botránnyal indokolta az ellenzék.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
8000 forint az a mikroszámítógép, amely nagy szolgálatot tehet

8000 forint az a mikroszámítógép, amely nagy szolgálatot tehet

Pénzt ad a kormány képzésekre - egyeseknek

Pénzt ad a kormány képzésekre - egyeseknek

Győr fideszes polgármestere nem mindennapi módon zárta az ‘56-os műsort

Győr fideszes polgármestere nem mindennapi módon zárta az ‘56-os műsort