szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szlovák törvényhozás harmadik napja vitatkozik a kormányfővel szembeni bizalmatlansági indítványról.

A bizalmatlansági indítványnak a pöstyéni kórház egyik beszerzése körül kialakult botrány adott apropót. A CT-berendezés körüli visszásságok végül az egészségügyi miniszter leváltásához vezettek. Ám az ellenzék szerint csupán „mellékalakok” eltávolításával akarja megúszni a kormány az ügyet, és az indítvány kapcsán az egész Fico-rendszer korruptságáról is beszélni akarnak.

„A Smer-SD Robert Fico vezetésével immár hosszú távon egy, a korrupció és a klientizmus támogatását célzó rendszer kiépítését segíti, és a demokráciát annak nyugati típusától az oligarchikus felé tereli. Az emberek egy szűk csoportja meggazdagszik, míg a többiek elszegényednek" – fogalmazott az egyik ellenzéki politikus.

A miniszterelnök leváltásának ügyét szokatlan időpontra, szombat estére hívták össze, és annak elején csak kormánypárti felszólalók kaptak lehetőséget véleményt nyilvánítani. Később az ellenzékiek is kifejthették álláspontjukat. Bugár Béla, a Híd elnöke is felszólalt. Elmondta, hogy az ellenzéki pártok közötti verseny miatt ezt az „ügyet” is megúszhatja a Smer, hiszen a pártokat főleg a kamerák előtti szereplés motiválja.A parlamenti ülés előtt kisebb tömeg gyűlt össze az épület előtt. Az emberek gyertyát tartottak a kezükben és tiltakoztak az ország kirablása ellen.

Tekintettel a parlamenti erőviszonyokra – a szlovák kormánypárt, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) jelentős többséggel, 86 képviselői mandátummal rendelkezik a 150 fős pozsonyi törvényhozásban –, a kormányfő leváltására gyakorlatilag esélye sincs az ellenzéknek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
FAZ: Orbán dupla vagy semmit játszik Bidennel

FAZ: Orbán dupla vagy semmit játszik Bidennel

25 méter hosszú alagutat találtak a rendőrök Ásotthalomnál

25 méter hosszú alagutat találtak a rendőrök Ásotthalomnál

A koronavírus közbeszólt, idén a zászlófelvonás az egyetlen központi esemény a frorradalom évfordulóján

A koronavírus közbeszólt, idén a zászlófelvonás az egyetlen központi esemény a frorradalom évfordulóján