szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Alba hercegnője Spanyolország egyik leggazdagabb aszonya volt. Hétfőn szívpanaszokkal és légzési nehézségekkel szállították kórházba a 88 éves hercegnőt. Miután állapota nem javult, saját kérésére egy nappal később visszavitték palotájába, ahol elhunyt.

88 éves korában elhunyt Alba hercegnője, Spanyolország egyik leggazdagabb nője, a legjelentősebb spanyol főnemesi ház feje, aki a világon a legtöbb ranggal rendelkezett.

Cayetana Fitz-James Stuart hozzátartozói körében hunyt el a Sevilla óvárosában lévő Duenas-palotában. A hírt csütörtökön Sevilla polgármestere, Juan Ignacio Zoido közölte.

A hercegnőt, az Alba-ház fejét hétfőn szívpanaszokkal és légzési nehézségekkel szállították kórházba. Miután állapota nem javult, saját kérésére egy nappal később visszavitték palotájába. 

©

A hercegnő – aki a Guinness Rekordok könyvében is szerepel, mert neki van a világon a legtöbb rangja és neve – az egyik leggazdagabb nő volt Spanyolországban, családfája a 15. századig nyúlik vissza. Több nemesi cím mellett számtalan birtokot, ingatlant és műalkotást birtokolt, óriási vagyon fölött rendelkezett. 

Spanyolország-szerte állnak palotái, olyan spanyol mesterektől vannak festményei, mint Velázquez vagy Goya. Vagyonát 600 millió és 3,5 milliárd euró közötti összegre becsülik, csak könyvgyűjteménye 20 millió eurót ér.

A hercegnő 2012-ben Madridban a nagyközönségnek is bemutatta magángyűjteményét, hozzávetőleg 150 festményt, szobrot, kéziratokat és könyveket. A Goya- és Velázquez-művek mellett többek közt láthatóak voltak Tiziano, Rubens és Murillo alkotásai. Bemutatták a Don Quijote első kiadásának egy példányát és egy térképet, amellyel Kolumbusz Kristóf egykor Amerikába "tévedt".

A kétszer megözvegyült hercegnő 2011-ben egy nála 24 évvel fiatalabb férfihoz ment feleségül. Ezt megelőzően hat gyermeke között felosztotta milliárdos vagyonát, ők ugyanis nem nézték jó szemmel, hogy édesanyjuk ismét férjhez megy, ráadásul egy egyszerű polgárhoz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Jelentés mondja ki, hogy új metrókocsikat küldött Magyarországra a Metrowagonmash

Jelentés mondja ki, hogy új metrókocsikat küldött Magyarországra a Metrowagonmash

Különleges technikával készít lámpát egy magyar tervező

Különleges technikával készít lámpát egy magyar tervező

Megmutatták az új elektromos Skoda hangját

Megmutatták az új elektromos Skoda hangját