szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy lutheránus templomban kért és kapott menedéket az a magyar család, akiknek a kitoloncolását rendelték el korábban a kanadai hatóságok.

Egy hónappal ezelőtt utasították el egy Vancouver melletti Abbotsfordban élő magyar család menedékkérelmét a kanadai hatóságok. A család egyszer csak eltűnt, de most kiderült, hogy a közelben lévő Langley egyik luteránus templomában kértek menedéket.

A templom lelkésze, Karl Keller csütörtökön sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a család náluk kapott menedéket. Hogyan is mondhattam volna nemet egy családnak, amely ennyi mindenen ment keresztül - fogalmazott a lelkipásztor a globalnews.ca szerint.

A kanadai lapok szerint J. Marianna négy évvel ezelőtt menekült két gyerekével Kanadába, mert állítása szerint családon belüli erőszak elszenvedője volt, volt partnere megütötte őt és a karját is eltörte. A nő három állást vállalt odakint, hogy eltartsa családját, de menedékkérelmüket novemberben elutasították, mert a bíró úgy vélte, nincsenek helyrehozhatatlan lelki sérüléseik, és ha vannak, azokat Magyarországon, vagy más uniós országban kell kezelni.

Keller lelkipásztor szerint az idegenrendészeti eljárás során hibáztak, különösen ami a gyerekek szükségleteit illeti. Azt mondta, valami nem stimmel, ha Kanada azt állítja, hogy a család által elszenvedett visszaéléseket helyteleníti, de mégis hazaküldik őket.

A Walnut Grove luteránus templom tavaly egy salvadori menekültet, Jose Figueroát fogadta be, hogy elkerülje a kiutasítást, a férfi a mai napig a templomban dolgozik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!