szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Törökországon át lépett be Szíriába a párizsi kóser boltban túszokat ejtő Amedy Coulibaly barátnője, Hayat Boumeddiene – legalább is ezt nyilatkozta hétfőn a török külügyminiszter.

Hayat Boumeddiene a hírek szerint még január 8-án, csütörtökön, vagyis a pénteki kóser bolti túszejtés előtt ment Szíriába.

Párizsba előzőleg január 2-án érkezett Madridból.

Hayat Boumeddiene fotóját szinte az egész világ megismerhette a párizsi terrortámadásokkal kapcsolatban. Barátja, Amedy Coulibaly egy kóser boltban ejtett túszokat pénteken Párizs keleti részén.

©

A túszdráma péntek kora este ért véget: a rendőrök lelőtték a támadót. Négy túsz is meghalt, hivatalosan még nem tudni, pontosan milyen körülmények között. Valószínű, hogy Coulibaly végzett velük.

Amedy Coulibaly csütörtökön egy rendőrnőt ölt meg, szerdán pedig egy kocogóra lőhetett rá.

Kicsoda Hayat Boumeddiene?

A barna hosszú hajú, 26 éves Hayat Boumeddiene nagyon vallásos, az arcát is eltakaró muzulmán öltözéket visel. A Le Parisien című napilap szombaton azt írta, hogy emiatt pénztárosi munkahelyét is kénytelen volt feladni. A hétgyermekes családban született nő 1994-ben vesztett el az anyját, 2009-ben muzulmán házasságot kötött Coulibalyval. A francia hatóságok azonban ezt nem ismerték el, mert nem volt polgári szertartás.

Hayat Boumeddiene-t azzal gyanúsítják, hogy segített társának a csütörtöki merényletben, amiben egy rendőrnő halt meg.

Korábbi hírek szerint a Charlie Hebdo című lap elleni támadást elkövető Kouachi fivérek jól ismerték a kóser boltban túszokat ejtő Amédy Coulibalyt. Az utóbbi időben párjaikon keresztül "állandó és részletes" kapcsolatban álltak egymással.

Chérif Kouachi feleségét, Izzana Hamydot még szerdán őrizetbe vette a rendőrség. Amédy Coulibaly barátnőjét viszont még mindig keresik. A párizsi ügyész szerint 2014-ben a két nő több mint ötszáz alkalommal beszélt egymással telefonon.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!