szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nem emelnek szövetségi vádat George Zimmerman volt önkéntes rendész ellen, aki a floridai Sanfordban 2012 februárjában agyonlőtte a szerinte gyanúsan viselkedő, 17 éves afroamerikai Trayvon Martint - közölte kedden az amerikai igazságügyi minisztérium.

Az önvédelemre hivatkozó Zimmermant 2013 júniusában az illetékes floridai esküdtszék felmentette a hirtelen felindulásból elkövetett gyilkosság vádja alól, ami országszerte tiltakozásokat váltott ki afroamerikai és jogvédő szervezetek részéről. 

Az ügyben szövetségi vizsgálat is indult, amelynek célja annak megállapítása volt, hogy Zimmerman megsértette-e az emberi jogokat, vagyis, hogy tettének "faji gyűlölet" volt-e a mozgatórugója. Az igazságügy-minisztérium végül nem talált elégséges bizonyítékot annak alátámasztására, hogy Zimmerman szándékosan megfosztotta volna Martint az emberi jogaitól, vagy hogy faji megfontolásból ölte volna meg a fekete tizenévest. 

Az amerikai igazságügyi tárca hasonló vizsgálatot folytat a tavaly augusztusban egy fergusoni fehér rendőr által agyonlőtt afroamerikai fiatalember, Michael Brown ügyében. Az emberölés és az a tény, hogy a vádesküdtszék nem emelt vádat az elkövető ellen, hetekig tartó tiltakozásokat robbantott ki az Egyesült Államokban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az Európai Bizottság vizsgálja a civiltörvény miatt elutasított pécsi alapítvány ügyét

Az Európai Bizottság vizsgálja a civiltörvény miatt elutasított pécsi alapítvány ügyét

Hatalmas ősi templom maradványaira bukkantak régészek Kínában

Hatalmas ősi templom maradványaira bukkantak régészek Kínában

Visszahozta a Volkswagen a legőrültebb Polót

Visszahozta a Volkswagen a legőrültebb Polót