szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kedd estig három halottja volt Németországban a Niklas orkánnak. A helyenként óránkénti 160-190 kilométeres sebességgel lecsapó vihar többfelé fennakadásokat okozott a közlekedésben. Olvasóink megbénult vasútról, és sosem látott szélről számoltak be.

Az ország keleti részén fekvő Szász-Anhalt tartományban meghalt egy férfi, mert rádőlt egy betonfal, amely az erős széltől megrongálódott. A nyugati Rajna-vidék–Pfalz tartományban autóra zuhant egy kidőlt fa, a kocsi mindkét utasa meghalt.

Megrongált járművek a dél-németországi Weilheimban
©

A Niklas viharciklon kedd délelőtt érte el az orkán erősséget. Az Északi-tenger felől érkezett front a Baltikum felé vonul, éjszaka hagyja el Németország területét. A Német Időjárástani Intézet az ország nagyjából kétharmadára a második legmagasabb, piros figyelmeztetést adta ki. Az ország legmagasabb pontján, az Alpokban lévő Zugspitzén óránkénti 192 kilométeres sebességű széllökést is mértek. Estig csak az ország északnyugati részén lehetett csökkenteni a riasztás fokozatát.

Az utóbbi évek egyik legnagyobb vihara több térségben közlekedési fennakadásokat okozott. A frankfurti repülőtéren 150 járatot kellett törölni.

A legnépesebb tartományban, Észak-Rajna-Vesztfáliában leállították a vasúti közlekedést, a pályaudvarokon több ezren vesztegelnek.

Alsó-Szászországban nem közlekednek a vonatok a regionális járatokon, Bajorországban a távolsági vasúti közlekedés bénult meg az orkán miatt. A tartomány fővárosában, Münchenben kiürítették a főpályaudvart, mert az épület tetőszerkezetéből a szél miatt kimozdultak és lezuhantak üvegből készült elemek.

Sok épület tetejéből tépett ki darabokat a szél, és sok autót megrongáltak a leszaggatott faágak és födémdarabok. A vihar Lipcse térségében egy teherautót is felborított. A tűzoltók csaknem valamennyi településen dolgoznak a viharban kicsavarodott fák és leszakított tetőelemek eltakarításán. Egyedül Berlinben 14 és 17 óra között 320 riasztást kaptak.

Egy vonat belerohant egy kidőlt fába Pegnitznél
©

A ciklon nagy mennyiségű csapadékot hozott magával, sok helyütt esővel, jégesővel érkezett, Berlinben hó is esett.

Viharban kidőlt fa Berlinben
©

A Berliner Morgenpost videóján jól látszik, hogy mozgatja az erős szél a német fővárosban felállított toronydarukat.

Im Zeitraffer wird erst richtig sichtbar, wie stark es die Kräne am Kudamm durchschüttelt. morgenpost.de/138948148

Posted by Berliner Morgenpost on 2015. március 31.

Olvasóink írták

„Óriási szél volt délután! Sosem láttam még ilyet!” – számolt be a Facebookon a hvg.hu felhívására egyik olvasónk. Egy másik azt írta, hogy délután nem tudott Essenből Bochumba eljutni, a vonatok nem jártak. „Félelmetes az idő, most is nagyon fúj a szél” – tette hozzá.

Egy másik komment szerint „volt jég, hó, eső, és nagyon nagy vihar van még most is”.

Singen Hohentwielnél 95 km/órás szél fújt, és vonatok sora állt le, mert fák dőltek a sínekre és leszakították a vezetékeket – írta egy újabb olvasónk.

Egy másik beszámolóban megerősítették, hogy Münchenben borzalmas volt az időjárás, délután biztonsági okokból mindenkit evakuáltak a főpályaudvar területéről. A viharos szél embereket is elsodort. Teljes vasúti pályazár van érvényben Baden-Württemberg és Niedersachsen tartományokban, az utazókat hotelekben és hálókocsikban helyezik el. Pánik ugyanakkor nincsen, minden jól szervezett – tudtuk meg.

Üres pályaudvar Münchenben
©

Van, akit viszont nem zavar az erős szél, inkább mást tart furcsának: "A furcsa és mulatságos inkább a város eltérő részein lévő eltérő időjárás. Az ember felszáll az U-Bahn-ra, leszáll a város másik végén, és a napos tavaszból esős őszre száll ki. Egyik pillanatról a másikra fekete felhőket hoz a szél, és jégeső esik. Persze apró szemű". Egy másik olvasónk is hasonló jelenségről számolt be, az időjárás percenként változott: hol jégeső, hol hatalmas felhőszakadás volt.

Aki Németországban vagy Ausztriában él, vagy éppen ott rekedt a vihar miatt, írja meg nekünk az [email protected].

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mától letölthető a kormány ingyenes otthoni szoftvercsomagja, de ne örüljön előre

Mától letölthető a kormány ingyenes otthoni szoftvercsomagja, de ne örüljön előre

Babarczy Eszter: Egyszerre van szükségünk megértésre és keménységre

Babarczy Eszter: Egyszerre van szükségünk megértésre és keménységre

Joe Biden kutyái is megérkeztek a Fehér Házba

Joe Biden kutyái is megérkeztek a Fehér Házba