szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Recep Tayyip Erdogan török államfő visszautasította orosz kollégája, Vlagyimir Putyin meghívását a hitleri Németország fölött aratott győzelem 70. évfordulójának moszkvai ünnepségeire.

Az elutasítás nyilvánvaló oka az, hogy Putyin nemrég népirtásnak nevezte az Oszmán Birodalomban élt örmények 1915-1917-ben történt lemészárlását – írta a Hürriyet Daily News című török napilap. Moszkvai diplomáciai források szerint török részről a moszkvai nagykövet vesz részt a győzelem napi megemlékezésen.

Az orosz elnök egy április 23-án kelt levelében nevezte népirtásnak a törökországi örmények száz évvel ezelőtt kezdett mészárlását és kiűzését. Másnap, 24-én az orosz duma is olyan határozatot hozott, amelyben genocídiumnak bélyegzi meg az első világháború idején történteket.

Ezenkívül Putyin francia kollégájával, Francois Hollande-dal együtt még aznap az örmény fővárosban, Jerevánban részt vett a centenáriumi emlékrendezvényen. Recep Tayyip Erdogan ezt úgy kommentálta, hogy "jobban szerettük volna, ha Putyin úr és Hollande úr nem utazik el Örményországba".

A bécsi és a vatikáni török nagykövet hazahívása is összefügg az örmény mészárlás értékelése miatti vitákkal. Törökország határozottan visszautasítja a népirtás vádját, és a háborús körülményekre hivatkozik.

1915 és 1917 között az Oszmán Birodalom hatóságai tömegével gyilkolták az örmény lakosságot. Ezt az utóbbi évtizedekben több mint húsz ország hivatalosan elismerte népirtásként. A két év alatt és még utána is, 1922-ig legalább egymillió, örmény források szerint másfél millió örmény halt meg a deportálások, halálmenetek és tömeggyilkosságok következtében, s százezrek kerestek külföldön menedéket.

Az Oszmán Birodalomban az örményeket már a XIX. században ellenségnek tekintették, de azoknak a rémtetteknek a kezdete, amelyeket sokan népirtásnak tartanak, 1915. április 24-e volt, amikor Isztambulban őrizetbe vettek, majd kivégeztek mintegy 250 törökellenes, nacionalizmussal gyanúsított örmény vezetőt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nyereséges évet zárt az OTP, de osztalékot nem fizet

Nyereséges évet zárt az OTP, de osztalékot nem fizet

A Forma-1 olasz futama mentén mutatják be élőben az Alfa Romeo Giulia csúcsváltozatát

A Forma-1 olasz futama mentén mutatják be élőben az Alfa Romeo Giulia csúcsváltozatát

Home office vagy bejárás? Mi lesz az irodával a válság után?

Home office vagy bejárás? Mi lesz az irodával a válság után?