szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Európa jövőjével kapcsolatban nyilatkozott meg a britek uralkodója berlini látogatásán. II. Erzsébet szerint Európa megosztottságát nyugaton és keleten is meg kell akadályozni.

II. Erzsébet brit királynő Európa megosztottságának veszélyét hangsúlyozta, míg Joachim Gauck német elnök London európai uniós tagságának fontosságáról beszélt szerda este Berlinben, a brit uralkodó tiszteletére rendezett állami banketten.

A 89 éves királynő azt mondta, ő és Gauck életük során látták Európa legrosszabb, de legszebb arcát is.

"Tudjuk, hogy a megosztottság Európában veszélyes, és hogy meg kell akadályozni nyugaton, ahogy kontinensünk keleti részén is. Ez közös törekvésünk" – mondta II. Erzsébet. Azt is megjegyezte: "Keményen kell dolgoznunk azért, hogy a fenntartsuk a (második) világháború utáni világ javait."

©

Kommentárok megjegyezték: ritka, hogy a brit uralkodó ehhez hasonló, politikai jellegű kijelentést tesz.

Joachim Gauck az állami banketten elmondta, hogy Németország támogatja a párbeszédet Nagy-Britanniával az Európai Unió reformjáról, mert "az Egyesült Királyság Európa része", és "az Európai Uniónak szüksége van Nagy-Britanniára".

Az állami banketten részt vett Angela Merkel német kancellár és David Cameron brit kormányfő is, akik a nap folyamán megbeszélést folytattak London uniós reformtörekvéseiről.

©

Cameron előtt II. Erzsébet is találkozott szerdán Merkellel, akivel a berlini fal egykori helyét is megtekintették.

A mostani II. Erzsébet ötödik németországi állami látogatása azóta, hogy 63 évvel ezelőtt trónra lépett. Először éppen ötven éve, 1965-ben – húsz évvel a II. világháború után –, majd 1978-ban, 1992-ben és 2004-ben járt Németországban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kevesebb eladó többet keresett tavaly

Kevesebb eladó többet keresett tavaly

Jahn Ferenc kórház: Nem vált működésképtelenné a II. belgyógyászati osztály

Jahn Ferenc kórház: Nem vált működésképtelenné a II. belgyógyászati osztály

Rohamosan öregszik a magyarok autóállománya

Rohamosan öregszik a magyarok autóállománya