szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az európai uniós állásponttal összhangban Magyarország nem változtat Tunézia biztonsági besorolásán, az továbbra is a második kategóriába tartozik, amely a fokozott biztonsági kockázatú beutazást jelzi - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton, Dunakeszin tartott sajtótájékoztatóján.

A döntés Pintér Sándor belügyminiszterrel történt egyeztetést követően és vele egyetértésben született. Szijjártó azt mondta, figyelik az eseményeket, és a Terrorelhárítási Központ (Tek) is növelte készültségi fokozatát, ha bármilyen negatív változás történik Tunézia biztonsági helyzetében, akkor meg lehessen tenni a szükséges lépéseket.

A Tek felkészül arra, hogy amennyiben újabb terrorcselekmény történne és végletesen leromlana a biztonsági fokozat, akkor állami részvétellel tudják hazajuttatni a magyar állampolgárokat. "Jelenleg ilyesmiről nincs szó, de felkészültünk az eshetőségre" - tette hozzá.

A minisztérium arra kér minden magyar állampolgárt, mérlegelje a helyzetet, mielőtt Tunéziába utazik, mert az biztonsági kockázattal jár. Arra is felhívta a figyelmet, hogy akik az utazás mellett döntenek, csak a konzuli regisztrációt követően induljanak útnak, jelentkezzenek be a tuniszi külképviseleten. (A tudnivalók a külügyi tárca honlapján megtalálhatók.) Hangsúlyozta azt is, hogy az oda utazók tartsák bekapcsolva a mobiltelefonjukat, hogy el lehessen őket érni.

A külügyminisztérium felvette a kapcsolatot a Magyar Utazási Irodák Szövetségével a magyar turisták létszámának pontos meghatározása érdekében. A jelenlegi ismeretek szerint négy utazási iroda szervezésében tartózkodnak kint magyar turisták, összesen 890-en. (A Karthago szervezésében 527-en, a Neckermannéban 32-en, a Taurus Reisenében 225-en és a Sun and Fun szervezésében 106-an.) Tájékoztatása szerint a Karthago Utazási Iroda szervezésében szombaton 184 ember utazik haza, de a kifele tartó gép is visz turistákat, és az ő számukról nincs információ.

A külügyminiszter tudatta: abban a szállodakomplexumban, ahol a terrorcselekmény történt az ismeretek szerint pénteken 9 magyar állampolgár tartózkodott, közülük öten - egy kisgyermekes család és két másik utas - szombaton hazatér.

Egyelőre egyik uniós tagország sem szervezi turistáinak kimenekítését állami eszközökkel, az európai turisták charterjáratokkal hagyják el Tunéziát.

Beszámolt arról, hogy egy konzul a terrorcselekménnyel sújtott Szúszában tartózkodik, hogy személyes tudja felvenni a kapcsolatot a magyarokkal, egy másik konzul Dzserbán van, a tuniszi nagykövetségen pedig 24 órás állandó ügyeletet tartanak.

A magyar turisták a körülményekhez képest nyugodt hangulatban vannak, de vannak, akik idő előtt haza szeretnének utazni - mondta Szijjártó.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!