szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szíriai elnök elismerte, hogy a hadsereg emberhiány miatt nem képes tartani az ország egész területét – jelentette hétfőn a Dow Jones amerikai hírügynökség. Bassár el-Aszad erről vasárnap beszélt Damaszkuszban. A szokatlanul őszinte hangvételű beszédben Aszad a dezertálások magas számával magyarázta a kormányerők harctéri kudarcait.

A kormányhadseregnek, amely az ország területének kevesebb mint a felét tartja ellenőrzése alatt, bizonyos körzeteket fel kellett adnia, hogy fontosabb helyeken harcolhasson a lázadók ellen. "Az az elgondolás, hogy egyszerre mindenhol minden csatát megnyerhetünk, irreális, lehetetlen és megvalósíthatatlan. Ezért állítottunk fel fontossági sorrendet" – mondta az elnök a tévében közvetített beszédében.

"Ha egy fontos területre akarjuk összepontosítani az erőinket, akkor az más területek kárára történik, amelyek sebezhetővé válnak" – magyarázta Aszad.

Elemzők szerint ez volt a szíriai elnök első nagyobb szabású nyilvános beszéde azóta, hogy tavaly júliusban letette harmadik hétéves ciklusának hivatali esküjét. Az államfő egy nappal azután tartotta meg a beszédét, hogy általános amnesztiát hirdetett azoknak, akik eleve nem vonultak be, vagy akik megszöktek a hadseregből.

A 2011-ben békés tüntetésekkel kezdődött, de azóta véres harcokba torkollt szíriai polgárháborúban az ENSZ adatai szerint körülbelül 230 ezer ember halt meg.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt Szabó László, a Tévémaci megalkotója

Meghalt Szabó László, a Tévémaci megalkotója

„Szólítson mein Führernek” – szatirikus képzelt interjúval száll bele Orbán Viktorba a Profil

„Szólítson mein Führernek” – szatirikus képzelt interjúval száll bele Orbán Viktorba a Profil

Negyedével esett vissza a nyelvvizsgázók száma 2020-ban

Negyedével esett vissza a nyelvvizsgázók száma 2020-ban