szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szerdára virradó éjjel bejelentett terrorizmusellenes intézkedések egyike, hogy a rendőrök lezárhatják a kelet-jeruzsálemi arab negyedeket. A terroristáknak minősített személyek házait ezentúl nemcsak lerombolják, de építési engedélyt sem adnak ki többet arra a telekre, a tulajdonukat elkobozzák, izraeli lakhatási engedélyüket pedig visszavonják.

Az izraeli biztonsági kabinet kemény intézkedéseket határozott el az elharapódzó erőszak megfékezése, a polgári lakosság oltalmazása végett, a rendőrök így lezárhatják a kelet-jeruzsálemi arab negyedeket.

A terrorizmusellenes intézkedésekről hozott döntést Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kormánya szerdára virradó éjjel jelentette be. Ezek értelmében a rendőrség szükség esetén arab városrészeket zárhat le vagy kijárási tilalmat rendelhet el.

A terroristáknak minősített személyek házait ezentúl nemcsak lerombolják, de építési engedélyt sem adnak ki többet arra a telekre, a tulajdonukat elkobozzák, izraeli lakhatási engedélyüket pedig visszavonják. 

©

A kabinet ülésén a miniszterek jóváhagyták a rendőrségi jelenlét növelését és a katonaság igénybevételét is egyes feladatokra a biztonság megerősítése érdekében. 

A biztonsági kabinet szerdán újabb ülést tart és további intézkedéseket hagy jóvá, egyebek között az erőszakra buzdítók szigorú megbüntetését.

Késsel, kővel, golyóval ölnek

Netanjahu izraeli kormányfő kedden hívta össze rendkívüli tanácskozásra biztonsági kabinetjét, mivel a nap folyamán palesztin támadók további három izraelit megöltek és 14-et megsebesítettek. 

Az erőszakcselekmények múlt hónapban történt kiújulása óta hét izraeli vesztette életét lövés, késelés vagy kődobálás következtében. Izraeli lőfegyverek legkevesebb 27 palesztin halálát okozták. Közülük tízet támadóként azonosítottak a hatóságok, a többiek a kőhajigálók és az izraeli katonák közötti összecsapásokban haltak meg.

A konfrontáció következtében több száz palesztin megsérült.

Netanjahu kormányfő kedden felszólította Mahmúd Abbász palesztin elnököt, hogy gondoskodjon "a gyűlölet további szításának megakadályozásáról", mert ellenkező esetben őt is felelősség fogja terhelni a helyzet súlyosbodásáért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Közeleg az újabb dohányáremelés

Közeleg az újabb dohányáremelés

Új kulturális negyed jöhet létre Budán, ha lesz elég kreatív vállalkozó

Új kulturális negyed jöhet létre Budán, ha lesz elég kreatív vállalkozó

Eltűnt a Radetzky-laktanya, de sajnáljuk ezt?

Eltűnt a Radetzky-laktanya, de sajnáljuk ezt?