szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ohio egyike a 31 amerikai szövetségi államnak, ahol érvényben van a halálbüntetés. 2014 óta nem hajtottak itt végre halálbüntetést, de 2016-ra 11 kivégzést terveztek.

A méreginjekcióhoz szükséges anyagok hiánya miatt az amerikai Ohio szövetségi államban 2017-ig felfüggesztik tucatnyi halálraítélt kivégzésének végrehajtását – ismertette hétfői döntését közleményben a helyi büntetés-végrehajtás. A következő kivégzés 2017 januárjában lesz: az 1993-ban elítélt Ronald Phillipsen hajtják végre, aki megerőszakolta és agyonverte élettársa hároméves kislányát. A közlemény szerint évek óta nagyon nehéz beszerezni a méreginjekciót.

Ohio egyike a 31 amerikai szövetségi államnak, ahol érvényben van a halálbüntetés. 2014 óta nem hajtottak itt végre halálbüntetést, de 2016-ra 11 kivégzést terveztek. 2014 januárjában Ohio elsőként használt midazolam nyugtató és hidromoron fájdalomcsillapító keverékét, Dennis McGuire kivégzéséhez, aki 1993-ban egy állapotos nőt erőszakolt és gyilkolt meg. A kivégzés 25 percig tartott, szemtanúk szerint az elítélt 15 percen át kapkodott levegő után.

Az Egyesült Államokban heves vita dúl a halálos ítéletek végrehajtásához használt injekcióról, több túladagolás fordult ugyanis elő, gyakran figyelmen kívül hagyják az altatószerek iránti érzékenységet, illetve hibák történnek az adagok előkészítésekor. A büntetés-végrehajtó intézetek gyakran hiányt szenvednek a méreginjekcióban, a gyógyszergyártó cégek – főként az európaiak – nem hajlandóak ellátni őket a szükséges összetevőkkel.

Mintegy tíz napja Arkansas-ban nyolc kivégzést függesztettek fel. Az első két kivégzést október 21-re tervezték. Oklahomában 2014-ben egy elítélt több mint 40 percen át haldoklott a rosszul adagolt méreginjekció miatt. Egyre több elítélt fordul bírósághoz, és haladékot kér arra hivatkozva, hogy az újonnan alkalmazott méreginjekciók a törvény által tiltott szenvedést okozhatnak.

Az Egyesült Államokban tavaly 20 éve a legalacsonyabb szinten volt a kivégzések száma.

Ohióban 1999 óta 53 elítéltet végeztek ki. Ebben a szövetségi államban hajtották végre az első kivégzést, amióta a legfelsőbb bíróság 1976-ban ismét engedélyezte a halálbüntetést. A szövetségi államban összesen 145 elítélt van halálsoron.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fucsovics elődöntős Rotterdamban

Fucsovics elődöntős Rotterdamban

Hétfőtől a közműszolgáltatóknál is szünetel a személyes ügyintézés

Hétfőtől a közműszolgáltatóknál is szünetel a személyes ügyintézés

Kásler Miklós elrendelte az egynapos sebészeti ellátások felfüggesztését

Kásler Miklós elrendelte az egynapos sebészeti ellátások felfüggesztését