szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A német belügyminiszter szerint Németországnak szorosabban kell együttműködnie a külföldi biztonsági szolgálatokkal, mivel, ahogy De Maiziere nyilatkozatát a Bild idézte: "az újévben továbbra is komoly helyzettel kell számolni."

A külföldi biztonsági szolgálatokkal való szorosabb együttműködést szorgalmazta Thomas de Maiziere német belügyminiszter egy szombaton megjelent nyilatkozatában, alig két nappal a Münchenben elrendelt terrorriasztás után-írja az MTI.

December 31-én, nem sokkal éjfél előtt a rendőrség kiürítette a bajor tartományi főváros két pályaudvarát, miután "komolyan veendő értesüléseket" kaptak arra vonatkozóan, hogy az Iszlám Állam szervezetének Irakból és Szíriából érkezett szélsőségesei terrortámadásokat készülnek végrehajtani. Néhány órával később a rendőrség újra megnyitotta a pályaudvarokat, és közölte, nem tudja, hogy a feltételezett tettesek valóban létező személyek-e, vagy sem.

De Maiziere szerint azonban nem csökkent egy esetleges támadás veszélye.

"Az újévben továbbra is komoly helyzettel kell számolni. A jövőben ezért minden eddiginél nagyobb mértékben kell majd hagyatkoznunk a más országok biztonsági szolgálataival folyatott együttműködésre és információcserére"  -idézi az MTI a Bild című német napilap szombaton megjelent számában De Maiziere nyilazkozatát.

A német média beszámolói szerint a hatóságok egy baráti hírszerző szolgálattól, feltehetően Franciaországból kapták azt az értesülést, amely szerint Münchent támadás fenyegeti.

Európa nagyobbik része fokozott készültségben van azóta, hogy iszlám szélsőségesek november 13-án Párizsban megöltek 130 embert. Néhány főváros, köztük Brüsszel, Párizs és Moszkva jelentősen korlátozta újévi rendezvényeit.

Németországban egyes politikusok bírálták Angela Merkel kancellár befogadó jellegű menekültpolitikáját, amely szerintük megkönnyíti az iszlám szélsőségesek számára, hogy észrevétlenül bejussanak Európába. Médiajelentések szerint Németországba tavaly valamivel több mint egymillió bevándorló érkezett Szíriából, a Közel-Kelet más konfliktusövezeteiből és Afrikából, és mindez nagy terheket ró a helyi önkormányzatokra.

A Merkel vezette jobboldali kormányzó CDU konzervatív bajor testvérpártja, a CSU, amely egy ideje azt szorgalmazza, hogy határozzák meg a befogadható menekültek számát, a jelenleginél komolyabb biztonsági intézkedéseket is akar.

A Reinische Post című lap tudomása szerint a CSU azzal a javaslattal fog előállni a jövő héten, hogy elektronikus nyomkövetőt kelljen viselnie mindazon személyeknek, akikről megállapítják, hogy fenyegetést jelentenek a közbiztonságra.

A CSU azt is el akarja érni, hogy vonják be a német útlevelét azoknak a kettős állampolgárságú személyeknek, akik valamely milícia oldalán külföldön harcoltak. Bár a CSU párthatározatai nem kötelezik Angela Merkel berlini kormányát, a nemzetbiztonság terén egyre nagyobb nyomást gyakorolnak rá.

Horst Seehofer bajor kormányfő, a CSU elnöke a Bild am Sonntag című lapnak mindazonáltal úgy nyilatkozott, hogy a merényletek veszélyének ügyét el kell választani Németország menekültpolitikájától, még akkor is, ha "igaz, hogy a menekültek beáramlásának átláthatatlanságát egyesek bűncselekmények elkövetésére használják ki".

Nemrég a szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) arról számolt be, hogy mostanra már mintegy 1100, erőszakcselekmények elkövetésére kész iszlamista tartózkodik Németországban.

Közülük 430-an olyan veszélyesnek minősülnek, hogy bármelyik pillanatban el lehet képzelni róluk valamilyen súlyos bűncselekmény elkövetését. Ezek az elemek ugyanis úgy tartják, hogy az erőszakcselekményeik igazolhatók az iszlám által. Ezért ezeken az embereken különösen rajta tartják a szemüket a német biztonsági szervek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Anya és apa helyett egyes és kettes szülő megnevezést használnak az olasz személyi igazolványokban

Anya és apa helyett egyes és kettes szülő megnevezést használnak az olasz személyi igazolványokban

Tűz volt egy miskolci panelben, 80 embert kellett kimenekíteni

Tűz volt egy miskolci panelben, 80 embert kellett kimenekíteni

Pence: A Nemzeti Gárda 21 ezer tagja fogja felügyelni Biden beiktatását

Pence: A Nemzeti Gárda 21 ezer tagja fogja felügyelni Biden beiktatását