szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Már Peking is kiakadt a phenjani fenyegetésekre.

Kína szerdán megtiltotta a katonai célokra használható technológia és alapanyagok exportját Észak-Koreába, válaszul Phenjan nukleáris és rakétafejlesztéseire.

A kínai kereskedelmi minisztérium közleménye szerint a civil és katonai, azaz a "kettős" felhasználhatóságú anyagok listáján szerepelnek a különböző fémötvözetek, a vágó és hegesztő lézerberendezések, továbbá a vegyi fegyverek előállításához használható alapanyagok.

Peking hosszú ideig támogatta az észak-koreai kormányt, idén márciusban azonban csatlakozott az Észak-Korea negyedik nukleáris kísérletét büntető szankciókhoz, ami növekvő kiábrándultságát jelzi.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető kormánya az ENSZ-szankciók ellenére fokozta a katonai célú nukleáris tevékenységet.

Kína a szomszédos, de rendkívül szegény Észak-Korea legfőbb kereskedelmi partnere és segélyezője, így együttműködése létfontosságú a Phenjan elleni kereskedelmi büntetőintézkedések sikeréhez.

Idén áprilisban Kína betiltotta az Észak-Koreából érkező szén és vasérc importját, amely fontos bevételi forrása a leromlott gazdaságú országnak. Peking megtiltotta egyben a repülőgép-üzemanyag eladását Észak-Koreának, mondván, hogy az észak-koreai polgári gépek Kínába érve tankolhatnak.

Peking korábban vonakodott attól, hogy Washington és más országok kérésének eleget téve a nyomásgyakorlás eszközeként kezelje az Észak-Koreával kapcsolatos kereskedelmet. Kínai diplomaták azt mondogatták, hogy tekintettel kell lenni a szankciók lehetséges humanitárius következményeire.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A tízfős Volner Párt szerint nekik nem probléma, ha 71 jelölt kell az országos listához 2022-ben

A tízfős Volner Párt szerint nekik nem probléma, ha 71 jelölt kell az országos listához 2022-ben

December elejére javulhat a járványhelyzet Szerbiában

December elejére javulhat a járványhelyzet Szerbiában

Az I., a X. és a XIII. kerületi bölcsődékben és óvodákban is találtak fertőzötteket

Az I., a X. és a XIII. kerületi bölcsődékben és óvodákban is találtak fertőzötteket