Tetszett a cikk?

Viták igen, megoldások aligha várhatók a pozsonyi EU-csúcson. Az viszont már az elején kiderült: Európa jövőjét is többféleképpen képzelik el a 27 tagország vezetői.

Több tiszteletet vár el a magyaroknak Orbán Viktor – a magyar miniszterelnök erről az EU-csúcsra belépve beszélt. A pozsonyi vár kapujában elhangzott megjegyzés Martin Schulznak, az Európai Parlament elnökének szólt, akivel a pozsonyi találkozót megelőzően tárgyalt Orbán. Bár vélhetően csak azért neki címezte, mert éppen erről a megbeszélésről kérdezte a köztévé a uniós állam- és kormányfők informális csúcstalálkozójára utolsóként érkező politikust.

Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtófönöke irányt mutat (Kattintson a galériáért!)
©

És az egyetlen kérdés után gyorsan el is rohant, így nem csak a mi kérdéseink maradtak megválaszolatlanul, hanem az európai sajtó képviselői sem tudták meg tőle az őket legjobban érdeklő választ. Hogy mit gondol Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszternek arról a kijelentéséről, miszerint Magyarországot ki kellene zárni az unióból. (Az újságírók ezt jobb híján a HVG tudósítójától kérdezték meg, reménykedve abban, hogy Orbán erről beszélt, mi azonban – némi csalódást okozva – csak a Schulznak intézett intelmet tudtuk angolra lefordítani nekik.)

A luxemburgi kormányfő – szokásához híven – jóval közlékenyebb volt. Xavier Bettelnek így arra is jutott ideje, hogy elhatárolódjon saját külügyminiszterétől, mikor kijelentette: a Die Weltnek megfogalmazott bírálatok nem felelnek meg kormánya hivatalos álláspontjának.

Xavier Bettel luxemburgi kormányfő a sajtó gyűrűjében (Kattintson a galériáért!)
©

A pozsonyi találkozóra érkező politikusok nagy része persze nem Magyarországgal, de még csak nem is a menekültkérdéssel vagy bármilyen, a tagállamok között feszülő ellentéttel foglalkozott a szeptemberi verőfényben. Többségük inkább arról értekezett, ami az eredetileg a Brexitről szóló – épp emiatt a brit kormány nélkül zajló csúcs fő témája lett: Európa jövőjéről.

„Mi a baj Európával?”

– egy szlovák újságíró álnaiv kérdését némi derültséggel fogadták, ám tény: többségük gondosan kerülte a konkrétumokat is. Többségük – köztük a házigazda Robert Fico szlovák miniszterelnök és Miroslav Lajcak – az unió válságáról, az összetartás fontosságáról és arról beszélt, hogy az egynapos találkozón inkább csak eszmét cserélnek, döntések nem születnek. Sőt, konkrét tervezet sem, az a jelenlegi menetrend szerint márciusra várható. Azt azért igyekeztek világossá tenni, hogy az alapszerződést nem akarják módosítani – ez az uniós retorikában annyit jelent, hogy még mindig ódzkodnak egy évekig elhúzódó vitától, hogy aztán, mint az alkotmánytervezet esetében, az egész a kukában kössön ki.

Angela Merkel német kancellár (Kattintson a galériáért!)
©

A vitára persze többen is határozott állásponttal érkeztek: a visegrádi négyek a migrációs politikát vennék ki az EU kezéből, a déli államoknak a megszorításokra alapuló költségvetési szigorból van elegük. Ebből az országcsoportból egyébként csak Alexisz Ciprasz görög miniszterelnök beszélt a bejáratnál az újságíróknak, ám ő is csak odáig jutott, hogy az unió jövőjéről szóló közhelyek közé beszúrta: „szociális Európát” szeretne.

Angela Merkel német kancellár szerint az Európai Unió "kritikus helyzetben" van, és lépéseket kell tennie annak érdekében, hogy visszanyerje a lakosság bizalmát. "Tettekkel kell megmutatnunk, hogy a jelenleginél jobbak tudunk lenni" – mondta a pozsonyi találkozó előtt. Francois Hollande francia elnök arról beszélt, hogy a pozsonyi találkozón új lökést kell adni Európának, a lakosság bizalmának visszeszerzéséhez szerinte három területen kell előrelépni: a biztonság megerősítésével, a külső határok hatékonyabb védelmével és gazdasági lépésekkel, köztük új munkahelyek teremtésével. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke azt hangoztatta, hogy Pozsonyban a fő feladat a nézetkülönbségek elsimítása, mert egység nélkül az unió nem működhet.

A találkozón mindenesetre feszült hangulat és viták várhatók – az este derül majd ki, hogy pontosan miről is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bizonyítékot találtak a tudósok, hogy árvizek voltak a Mars felszínén

Bizonyítékot találtak a tudósok, hogy árvizek voltak a Mars felszínén

Jó hír a magyar gazdaságnak: a vártnál kisebb pofont kapott a német gazdaság

Jó hír a magyar gazdaságnak: a vártnál kisebb pofont kapott a német gazdaság

Hivatalos: Joe Biden nyert Pennsylvaniában is

Hivatalos: Joe Biden nyert Pennsylvaniában is