szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A választáson mindig aktívabb nőket idegenítette el magától Donald Trump, miután kiszivárogtattak róla egy 2005-ös hangfelvételt, amelyen igazi tahó módjára nyilatkozik a nőkről. A botrányjelölt mögül sorra kihátrálnak republikánus támogatói is, hiszen jelöltjük magatartása már kongresszusi többségüket is veszélyezteti - írja a HVG e heti elemzésében.

Úgy tűnik, egy 2005-ös felvétel dönti romba a repbulikánus elnökjelölt, Donald Trump eddig is botrányos kampányát. Az Access Hollywood című celebműsor felvétele előtt a milliárdos üzletember önhitt macsó durvasággal beszélt a nőkről, akiket "a puncijuknál ragadhat meg", csak mert híres, gazdag és megteheti. Trump akkor dicsekedett ezzel, amikor harmadik felesége, Melania éppen terhes volt a fiukkal. Trumpra korábban is jellemző volt, hogy nőügyeivel dicsekedett: az általa megvásárolt Miss USA szépségversenyen például nyugodtan bemehetett a színfalak mögé, hogy az ott éppen átöltöző szépségek testét mustrálgassa.

Trump a múlt pénteki leleplezésre ellentmondásosan reagált. Hamarjában bocsánatot kért a szexista fröcsögésért, majd ellentámadásba lendült, ami a múlt heti elnökjelölti vitán csúcsosodott ki: négy nőt ültetett be a közönségbe a Clinton házaspár múltjából. Hárman közülük azzal vádolták Bill Clintont, hogy kormányzói, illetve elnöki időszakában moleszálta őket – bár állításaik eddig nem bizonyosodtak be. Trump a vitán azzal érvelt, hogy míg neki csak a szája járt, Clinton valóban zaklatott nőket.

A videófelvétel nyilvánosságra kerülése utáni közvélemény-kutatások azonban már Clinton két számjegyű előnyét mutatták, ami Trump Republikánus párti bukását is felgyorsította: sorra hátrálnak ki mögüle a képviselők, szenátorok és más magas rangú politikusok: John McCain, aki nem kritika nélkül, de korábban támogatta Trumpot, múlt szombaton lehetetlennek nevezte, hogy továbbra is kitartson a jelölt mellett. Paul Ryan, a republikánusok legmagasabb rangú választott politikusa, a képviselőház elnöke is közölte, a továbbiakban nem veszi védelmébe Trumpot, nem is korteskedik mellette, hanem arra koncentrál, hogy legalább a kongresszusi többséget megőrizze a megtépázott tekintélyű párt.

Trump botrányos kijelentéseivel korábban már elidegenítette magától a spanyol ajkúakat, az afroamerikaiakat, a diplomásokat, most pedig a függetleneket és a nőket is. Mivel az USA-ban több a regisztrált demokrata szavazó, mint a republikánus, az utóbbiak jelöltjének a függetlenek körében is tarolnia kell, hogy nyerhessen.

A nők pedig aktívabb szavazók, a szavazatok átlag 53 százalékát ők adják le, így ha Trump a körükben lenullázza magát, akkor keresztet vethet a Fehér Házra.

A Trump-botrányról és a jelölt támogatásának zuhanásáról további részleteket a HVG legfrissebb számában, a Politikai pankráció című írásban olvashat.

Elnökjelölti vita: személyeskedés és vádaskodás mindkét oldalon

Magyar idő szerint vasárnap éjjel tartották az amerikai elnökjelöltek második tévévitáját, amelynek kezdetén Donald Trump republikánus jelölt ismét bocsánatot kért nőket sértő, napokban nyilvánosságra került mondataiért, ugyanakkor azt hangoztatta, hogy fontosabb dolgokról kellene beszélni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!