szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai elnök nagyra értékeli Orbán támogatását és bátorítását, és közös kihívásokról is írt a magyar miniszterelnöknek szóló levelében.

Levélben köszönte meg Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke Orbán Viktor üzenetét, melyet januári elnöki eskütétele alkalmából írt – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke pénteken.

Donald Trump úgy fogalmazott: nagyra értékeli a magyar kormányfő támogatását és bátorítását.

"Kihívások előtt állunk, melyeket – hitem szerint – közös alapokon, partnerséggel le tudunk küzdeni. Ugyanakkor óriási lehetőségeink is vannak, hogy előre lépjünk közös céljaink eléréséért" – írta Donald Trump Orbán Viktornak.

Orbán is írt már Trumpnak, az elnök januári beiktatására küldött levélben maga is közös kihívásokat emlegetett.

Orbán a tavaly nyári tusványosi találkozón adott először hangot nyilvánosan a Donald Trump iránti szimpátiájának, később többször is megerősítette támogatását, leginkább azt az érvet hangoztatva, hogy Magyarországnak kedvező lesz a Trump által képviselt külpolitikai irány. Trump megválasztása után pedig egészen tűzbe jött a magyar miniszterelnök:

Amit mi úgy hívunk, hogy liberal non-democracy, és amiben az életünk elmúlt 20 éve telt el, ennek a korszaknak vége van, visszatérhetünk az igazi demokráciához.

"Visszatérhetünk a politikai korrektség bénító kényszerétől megszabadult egyenes, őszinte beszédhez, a problémákra pedig pragmatikus, a common sense alapján álló gondolkodással lehet majd megtalálni a válaszokat" – mondta.

Az elnök levele néhány nappal az után érkezett, hogy Matolcsy György jegybankelnök a parlamentben bejelentette, egy nagy NATO-szövetséges ország budapesti nagykövetségéről meg akarták buktatni a magyar kormányt és bankpánikot akartak előidézni 2015-ben. Mesterkedésük még 2014 őszén indult Matolcsy szavai szerint, ebből is ki lehetett következtetni, hogy az Egyesült Államokra céloz, hiszen ebben az időpontban tört ki a kitiltási botrány. Az USA nagykövetsége tagadta Matolcsy állítását, és értetlenségének adott hangot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Ki mondta, Orbán Viktor vagy Donald Trump? - tesztkérdés

Orbán Viktor is bekerült egy kérdés erejéig abba a szórakoztató tesztbe, amelyet a Politico állított össze Donald Trump amerikai elnökjelölt-aspiráns provokatív kijelentéseiről. A tesztben azt kell megtippelni, hogy az adott idézet Trumptól vagy egy másik politikustól származik-e.