szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Öngyilkos merénylő robbantott helyi idő szerint 22:30-kor Manchester legnagyobb koncert- és rendezvénycsarnoka előtt. A hatóságok terrorcselekményként kezelik a tragédiát, amelynek 22 halálos áldozata van.

Merényletet követtek el Ariane Grande popénekes manchesteri koncertje után. Az első vészhívások helyi idő szerint 22:33-kor érkeztek be a rendőrségre.

Kedd reggeli adatok szerint 22-en haltak meg, köztük gyerekek is (a popénekes fiatal rajongói köre miatt). Az 59 sérültet hat kórházra osztották szét. Magyar érintettről egyelőre nem tudni, aki aggódik ismerőséért, a cikk végén találja a manchesteri rendőrség erre a célra létrehozott telefonvonalát.

©

A rendőrség kedd reggeli közlése szerint öngyilkos merénylő hozott működésbe egy házi készítésű robbanószerkezetet a Manchester Arena kijáratánál. A detonáció pillanatában meghalt.

Helyi idő szerint reggel 9-kor összeült a brit kormány Cobra fedőnevű rendkívüli tanácsa, amelyet Theresa May miniszterelnök vezet. Az előrehozott választások miatt javában zajló kampányt minden párt felfüggesztette.

Theresa May brit miniszterelnök kedden délelőtt azt mondta, a merénylő egyedül követte el a támadást, de nem tudni, hogy tagja volt-e valamilyen szervezetnek. A biztonsági szolgálatok tudják, ki lehetett az elkövető, de egyelőre nem hozzák nyilvánosságra a nevét.

A manchesteri rendőrség dél körül közölte, letartóztattak egy 23 éves férfit a merénylettel összefüggésben Dél-Manchesterben.

Egyelőre nem tudni, hogy az összes áldozat halálát a robbanás okozta, vagy a merénylet által kiváltott pánik is súlyosbította a tragédiát.

A merényletet az Iszlám Állam magára vállalta, egyelőre nem tudni, hiteles-e közlésük, és milyen tevékeny szerepet vállaltak a merénylet előkészítésében.

A Manchester Arena a budapesti Papp László Arénának felel meg, 21 ezer ember befogadására alkalmas koncertek alkalmával, de rendeztek már itt rövidpályás úszó világbajnokságot és Mike Tyson-meccset is. A hírek szerint ennek egyik bejáratánál, közterületen robbantott az elkövető, így valószínűleg nem kellett vizsgálaton átesnie.

A rendezvénycsarnokhoz közeli Victoria pályaudvart lezárták, és a nap folyamán már valószínűtlen, hogy megnyitják. Egy csomagot a biztonság kedvéért a tűzszerészek robbantottak fel Manchersterben, de ez puszta elővigyázatosságból történt.

©

A 23 éves énekesnő, Ariane Grande sértetlenül élte túl a merényletet. Másnap reggel azt írta Twitteren: "A szívem legmélyéről üzenem: nagyon sajnálom. Nem találom a szavakat".

A merényletet a robbantás utáni órákban azonnal terrorcselekményként minősítették a brit hatóságok, gyanújuk azóta csak megalapozottabb lett. A rendőrség munkáját terrorelhárítók, tűzszerészek és titkosszolgálatok segítik.

A brit rendőrség egy közvetlen telefonszámot hozott létre, amit azok hívhatnak, akik hozzátartozójuk sorsáról érdeklődnének: +44 0161 856 9400

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Két stadion építése is drágult, de már a szemünk sem rebben az összeg láttán

Két stadion építése is drágult, de már a szemünk sem rebben az összeg láttán

Ismét alkalmazhatja a Disney a pedofíliával viccelődő rendezőt

Ismét alkalmazhatja a Disney a pedofíliával viccelődő rendezőt

Megújulhat-e a liberalizmus?

Megújulhat-e a liberalizmus?

Már három halottja van az utrechti lövöldözésnek

Már három halottja van az utrechti lövöldözésnek

Lángolt egy vonat a Déli pályaudvaron

Lángolt egy vonat a Déli pályaudvaron

Mazda 3-teszt: nyomokban MX-5 életérzést tartalmaz

Mazda 3-teszt: nyomokban MX-5 életérzést tartalmaz