szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

"A Lengyel Köztársaság krónikáiban aranybetűvel jegyzik majd nevét" – így méltatta a lengyel elnök Beata Szydlót.

Andrzej Duda lengyel államfő pénteken hivatalosan is elfogadta az eddigi miniszterelnök, Beata Szydlo kormányának lemondását és megbízta kormányalakítással az eddigi kormányfő-helyettest, fejlesztési és pénzügyminisztert, Mateusz Morawieckit, akit előző este jelölt miniszterelnöknek a kormányzó Jog és Igazságosság párt vezetősége.

A varsói elnöki palotában rendezett ceremónián Andrzej Duda a lemondott Beata Szydlót megbízta a kormány vezetéséve az új kormány beiktatásáig, majd beszédében méltatta kétéves kormányzásának eredményeit. "A Lengyel Köztársaság krónikáiban aranybetűvel jegyzik majd nevét" – fogalmazott.

1989 után Lengyelországnak 16 miniszterelnöke volt, közülük csak hárman voltak hosszabb ideig hivatalban, mint Szydlo – mondta.

Morawieckihez fordulva, Duda elmondta: jó együttműködésre számít, miközben nehéznek minősítette az előtte álló küldetést. Reményének adott hangot, hogy Morawiecki "minél hamarabb ismerteti a kormány összetételét".

©

Morawiecki rövid felszólalásában azt ígérte: az eddig megvalósított kormányprogram továbbá is útmutató lesz számára ahhoz, hogy minél jobban szolgálja a lengyel társadalmat, a családokat, az ország biztonságának és gazdaságának, valamint nemzetközi szerepének megerősítését. Beata Szydlónak megköszönte mindazt, amit a "csapatért" tett.

©

Az új kormányfő várhatóan kedden mond parlamenti programbeszédet, amit a kormányáról szóló bizalmi szavazás követ. A pénteken formálisan lemondott kormányban azonban csütörtöki nem hivatalos értesülések szerint nem lesz változás, a miniszterelnök személyén, valamint az általa eddig betöltött két miniszteri poszton kívül más személycserék csak januárban várhatók. Jacek Sasin, a PiS képviselője a TVP Info lengyel közszolgálati hírtelevízióban viszont péntek este nem zárta ki, hogy az új kormánytagok megjelölése korábban is várható.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Lemondott a lengyel kormányfő, már meg is van az utódja

Mateusz Morawiecki eddigi kormányfő-helyettes, fejlesztési és pénzügyminiszter váltja fel a lemondását benyújtó Beata Szydlót a miniszterelnöki poszton - jelentette be Beata Mazurek, a Jog és Igazságosság (PiS) szóvivője a lengyel kormánypárt csütörtök esti vezetőségi ülését követően.

Domány András Világ

Igazi magyarázat nélkül cserél miniszterelnököt a lengyel kormánypárt

Beata Szydlo miniszterelnök csütörtökön fényesen megnyerte a parlamentben az ellenzék által kezdeményezett bizalmi szavazást, majd este – véget vetve a számára meglehetősen megalázó találgatásoknak – „lemondott”. A kormánypárt (Jog és Igazságosság) vezetősége szerint kiválóan dolgozott, de az új hazai és nemzetközi helyzet változtatást tesz szükségessé. Ám hogy mi ez az új helyzet, azt nem magyarázták meg.

Ónody Gomperz: Szólt a rádió

Ónody Gomperz: Szólt a rádió

Nem kell bölcsődei díjat fizetniük a három vagy több gyermeket nevelő szülőknek

Nem kell bölcsődei díjat fizetniük a három vagy több gyermeket nevelő szülőknek

A Johnson&Johnson vakcináját is engedélyezhetik az Egyesült Államokban

A Johnson&Johnson vakcináját is engedélyezhetik az Egyesült Államokban