szerző:
MTI

Ferenc pápa 2015-ben levelet kapott a papi pedofília egy chilei áldozatától, aki azt is elmagyarázta, hogy a chilei egyházi hatóságok miként tussolták el az ügyet, noha ő és társai többször panaszt tettek – jelentette az AP hírügynökség egy exkluzív tudósításában.

A pápa januári chilei látogatása során találkozott a papi pedofília ottani áldozataival, nyilvánosan bocsánatot kért ezekért a tettekért, de védelmébe vette Osorno egyházmegye püspökét, akinek hónapok óta követelik leváltását a dél-amerikai országban, mert vádjuk szerint Juan Barros megpróbált eltussolni egy karizmatikus közösségvezető pap, Fernando Karadima által elkövetett szexuális visszaéléseket. A katolikus egyházfő még Chilében azt mondta: ez a vád rágalom, mert nincs bizonyíték arra, hogy Barros el akarta volna tussolni Karadima bűncselekményeit.

Ferenc több száz pappal is találkozott látogatásán, akik viszont arról a fájdalmukról beszéltek neki, hogy sokan kollektíve bűnösnek tartják őket egyes társaik valóban bűnös cselekedetei miatt, és hogy a helyi egyház a pedofilbotrányok miatt sokat veszített erkölcsi tekintélyéből, több fizikai támadás is ért papokat, apácákat. A pápa elismerte, hogy a vétleneknek "nagy árat" kell fizetniük igazságtalanul.

©

Fernando Karadimát 2011-ben a Vatikán bűnösnek találta a nemi visszaélések vádjában, és életfogytig tartó vezeklésre ítélte. Juan Barros kétszer is felajánlotta lemondását a püspöki székről, de ezeket Ferenc pápa elutasította.

Az egyházfő már Chiléből hazafelé menet, a repülőgépen újságíróknak nyilatkozva bocsánatot kért a papi pedofíliáról alig néhány nappal korábban tett kijelentései miatt. Elismerte, hogy "szerencsétlenül" fogalmazott, ami "arculcsapás" volt az áldozatoknak.

Miután Chilében sokan felháborodtak azon, hogy nem fogadja el Barros püspök lemondását, a pápa csaknem egy héttel ezelőtt a dél-amerikai országba menesztette a szexuális bűncselekmények egyik köztiszteletben álló vatikáni szakértőjét a püspök ügyének kivizsgálására. Charles Scicluna máltai püspöknek és az általa vezetett, világi szakértőkből álló bizottságnak az a feladata, hogy meghallgassa az áldozatokat. A testület albizottsága a pápa által létrehozott Bizottság a Kiskorúak Védelmére nevű testületnek. Utóbbi vezetője Sean O'Malley bostoni bíboros.

Sean O'Malley
©

A szóban forgó nyolcoldalas levélről annak írója, Juan Carlos Cruz és a Scicluna püspök vezette albizottság számolt be az AP-nek. Az albizottság tagjai elmondták, hogy 2015 áprilisában küldöttséget menesztettek a Vatikánba, kifejezetten azért, hogy személyesen adják át a Barros püspökről szóló levelet Ferenc pápának. Ebben Cruz leírta, hogy Karadima miként követett el vele szemben szexuális visszaélést, és hogy Barros, valamint mások is ennek szemtanúi voltak, de szándékosan nem vettek róla tudomást.

A delegáció a Vatikánban találkozott O'Malley bíborossal, és elmondták neki, miért nem tartják szerencsésnek, hogy a pápa nem sokkal korábban kinevezte Barrost osornói püspöknek, valamint átadták neki Juan Carlos Cruz levelét azzal, hogy adja át Ferencnek. "Ő biztosított bennünket afelől, hogy átadja a levelet a pápának, és beszél neki aggályainkról. Később pedig közölte velünk, hogy megtette, amit megígért" – mondta a bizottság egyik tagja, Marie Collins az AP-nek. Cruz, aki ma már Philadelphiában él, szintén beszámolt arról az AP-nek vasárnap, hogy amikor a pápa az amerikai városban járt látogatáson, O'Malley felhívta őt, és egyebek között elmondta neki, hogy az egyházfő kezébe adta a levelét.

Fernando Karadima
©

Cruz és a chilei papi pedofília több áldozata éveken át próbáltak panaszt tenni Karadima ellen és bűnei eltussolása miatt, de a helyi egyház minden szintjén elutasították és rágalmazónak nevezték őket. Még a pápai nagykövet sem volt hajlandó találkozni velük, pedig többször kérték erre.

Barrossal az AP is készített interjút, és akkor is tagadta, hogy tudna bárki bármilyen szexuális visszaéléséről abban a közösségben, valamint azt is, hogy ő maga részt vett volna ilyen cselekedetekben.

Az AP szerint bárki érvelhet azzal: a pápa olyan sok levelet kap szerte a világból, hogy elképzelhető, Juan Carlos Cruz levele elsikkadt. De ez nem egy átlagos levél volt, és a Vatikánba érkezésének körülményei sem voltak átlagosak – jegyezte meg a hírügynökség.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Magyar ügyészség 2.0: nyomozást rendeltek el a Microsoft-botrány miatt

Magyar ügyészség 2.0: nyomozást rendeltek el a Microsoft-botrány miatt

Beszóltak Észak-Koreából Pompeónak: mérgező növénynek nevezték

Beszóltak Észak-Koreából Pompeónak: mérgező növénynek nevezték

Nem lesz egyszerű kutyát sétáltatni a Belvárosban

Nem lesz egyszerű kutyát sétáltatni a Belvárosban

Bolsonaro: Brazíliának nincs pénze az erdőtüzek ellen harcolni

Bolsonaro: Brazíliának nincs pénze az erdőtüzek ellen harcolni

Ezek a legveszélyesebb munkahelyek ma Magyarországon

Ezek a legveszélyesebb munkahelyek ma Magyarországon

Holtan találták az egyik eltűnt barlangászt a lengyel Tátrában

Holtan találták az egyik eltűnt barlangászt a lengyel Tátrában