Magyarországon leépül a demokrácia, Orbán rendszere a félelemkeltésre a korrupcióra és a sorosozásra épül. A magyarországi fejlemények az USA biztonságát is fenyegetik, Orbán ugyanis Putyin legfőbb európai szószólójává vált. Amerikának lépnie kell, de a külső segítség csak akkor lehet hatékony, ha a magyarok is változást akarnak – véli Thomas O. Melia volt amerikai helyettes külügyi államtitkár.

Választás 2018
Diadalmámor és totális összeomlás - ez maradt a 2018-as parlamenti választás után. Magyarország tehát egyrészt olyan, mint volt immár nyolc évig, eközben mégis egészen más lett, mint április 8-án reggel volt. A nagy kérdés most az: hogy jutottunk idáig, és mi jön most. Igyekszünk válaszokat találni.
Friss cikkek a témában

„A vasárnapi választás mindenképpen fordulópontot jelent Magyarország modernkori politikai történelmében. Az egyik lehetőség az, hogy Orbán Viktor példátlan módon egymást követően harmadszor szerez parlamenti többséget, s akkor folytatja a fanatikusság, a félelemkeltés és a korrupció vegyítésén alapuló visszataszító kormányzási módszereit. A másik lehetőség pedig az, hogy a szétforgácsolódott ellenzéki pártok és az egyre kevésbé boldog választók meglepetést okozva legyőzik őt” – írta a magyarországi választás előtti elemzésében Thomas O. Melia volt amerikai helyettes külügyi államtitkár.

A The American Interest nevű folyóiratban megjelent cikkben Melia megemlíti, hogy a Fidesz 2014-ben úgy tartotta meg csökkenő támogatottsággal a kétharmados többséget, hogy szégyentelenül a saját érdekei szerint szabta át a választási körzetek határait, s megkönnyítette a voksolást a konzervatívok felé hajó határon túli magyaroknak, miközben megnehezítette a voksolást azoknak a liberálisabb fiataloknak, akik nyugati országokban tanulnak, illetve dolgoznak. „A mostani választás különlegessége, hogy a kormány vezetésével megdöbbentő erejű kampány kezdődött Soros György ellen, amely már olyan méreteket öltött, hogy megjelent a sorosozni ige, amely azt jelenti, hogy minden valós, vagy képzelt problémáért a magyar származású Sorost kell kárhoztatni” – írta a politikus.

Melia arról is írt, hogy hivatalos megfigyelőként jelen volt az 1990-es történelmi jelentőségű parlamenti választáson, amely után Magyarország mintagyerekként emelkedett ki az európai kommunizmus összeomlásának időszakából „Sokan gondoltuk azt, hogy máshol is megismétlődhet ez, s Magyarország megoszthatja az átalakulás tanulságait a többi átalakuló közel-keleti, afrikai és ázsiai országgal. Most, negyedszázaddal később, Magyarország mégis egyre jobban hasonlít a kommunizmus előtti önmagára, s egy kicsit érezhetőek az 1930-as évek újjáéledésének a jelei is” – vélekedett Melia.

Szerinte nagyon szomorú, hogy Magyarországon a Mussolini retorikájára hajazó, s elég orwellien hangzó „Nemzeti Együttműködés” a hivatalos kormányfilozófia, s a kormányfő azzal henceghet, hogy az országban megteremti a nyugati liberális demokrácia alternatíváját. „Orbán, aki valamikor azon fiatalok élén állt, akik a megszálló szovjet csapatok távozását sürgették, most Vlagyimir Putyin orosz elnök legfőbb szószólója az EU-ban és a NATO-ban” – tette hozzá.

Melia beszámolt arról, hogy ő is aláírta azt a kétpárti elvi nyilatkozatot, amelyet azok az amerikai közéleti személyiségek fogalmaztak meg, akik aggódnak az európai demokrácia leépülése miatt. „A nyilatkozat egyértelművé teszi, hogy aggódunk, hogy néhány európai szövetségesünknél eltűnnek a demokratikus elvek, és leépülnek a demokratikus intézmények, s ez a folyamat az USA biztonságát és fejlődését is veszélyezteti. „Felkértük a Kongresszust, hogy tartson meghallgatásokat az ügyben, s dolgozzon ki egy olyan stratégiát, amely jelentősen megnöveli az amerikai diplomáciai aktivitást, biztonságügyi együttműködést és segítségnyújtást annak érdekében, hogy támogassuk az európai államok demokráciáját” – hangsúlyozta Melia. Hozzátette: a stratégia sikeréhez természetesen az is kell, hogy Magyarország polgárai is azt akarják, hogy országuk visszatérjen a demokrácia útjára. A választás lehetőséget ad egy nemzetnek, hogy elmondja, mit kíván. Lássuk, mit mond Magyarország” – zárta írását Melia.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nagy Gábor Világ

Thomas Melia: Mindenki látja, mi folyik Magyarországon

Aligha véletlen a David Kostelancik amerikai ügyvivő által elmondott, a magyar médiára nehezedő kormányzati nyomást bíráló beszéd, illetve a vidéki sajtó támogatására Washingtonban kiírt pályázat bejelentésének összecsengése – állítja a HVG-nek adott interjújában Thomas O. Melia, volt amerikai helyettes külügyi államtitkár.

MTI Világ

Melia: nem csak az USA aggódik Magyarország miatt

Az Egyesült Államok érdeke, hogy Magyarország sikeres legyen - mondta Thomas Melia amerikai helyettes külügyi államtitkár az ATV szerdán sugárzott interjújában. Azt is mondta, nincsenek egyedül az aggodalmaikkal, "Magyarország más szövetségesei és uniós szomszédjai hasonlóképpen látják a helyzetet".