szerző:
hvg.hu

Modernkori szolgaságban él az a mintegy 150 ezer észak-koreai vendégmunkás, aki külföldön, leginkább Oroszországban, Lengyelországban és Kínában dolgozik, hogy valamennyi pénzt haza juttathasson a kommunista diktatúrában maradt családtagoknak. A bérek jelentős részét az észak-koreai állam nyúlja le.

„Embertelen körülmények között élünk, úgy bánnak velünk, mint a kutyákkal” – mondta az egyik észak-koreai vendégmunkás a BBC televízió Panorama című műsorában bemutatott dokumentumfilmben. A megszólalók elmondták, útlevelüket elvették tőlük a munkavezetők, s a bért is egyből az észak-koreai parancsnokoknak utalják át a munkaadók.

Az oroszországi Vlagyivosztokban dolgozó észak-koreai munkások azt mesélték, hogy  tavaly havonta 15 ezer rubelt, (65 ezer forintot) vontak le tőlük – forradalmi vagy párttámogatás címén – idén viszont duplájára emelték az elvett összeg nagyságát.
Ta Jog Ho, a londoni észak-koreai nagykövetség egykori első beosztottja szerint részben a külföldön dolgozó vendégmunkásoktól elvett pénzből finanszírozza a phenjani rezsim az atomfegyver-fejlesztési programokat, de jut ebből  Kim Dzsong Un luxusigényeinek a kielégítésére is. A BBC szerint a vendégmunkásoktól évente összesen legalább egymilliárd fontnak megfelelő összeget vesznek el.

A BBC arról is beszámolt, hogy bár az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata értelmében 2019 végére be kell szüntetni az észak-koreai vendégmunkások alkalmazását, az „importált” alkalmazottak száma egyelőre nagyon lassan csökken. A vendégmunkások hazaküldése része a Phenjan elleni szankcióknak.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!