szerző:
hvg.hu

Megbomolhat a két évtizede aláírt nagypénteki megállapodás életbe lépése óta tartó béke az Észak-Írországban élő katolikusok és protestánsok között. A Brexit miatt ugyanis vissza kell állítani a határt az Ír-szigeten Írország és a Nagy-Britanniához tartozó Észak-Írország között, s emiatt felborulhat a status quo.

Pedig a közvetítők és a két vallási csoport képviselői rengeteget dolgoztak a megállapodás elfogadása, majd az abban foglaltak megvalósítása érdekében.  Az egyeztetés 21 hónapig tartott, s kompromisszum érdekében a katolikusok lemondtak az Ír-sziget azonnali újraegyesítéséről, ám garanciát kaptak arra, hogy a jövőben a hat északír grófság referendumon dönthet majd arról, marad-e unióban a britekkel, vagy csatlakozik Írországhoz. Az alku jelentőségét mutatja, hogy a katolikusok és protestánsok közötti, harminc évig tartó háborúskodás következtében 3600 ember vesztette életét.


Az 1998-as nagypénteki megállapodás megvalósítása is nehezen indult, a katolikus és protestáns pártok bizalmatlanok voltak egymás iránt, s sorra omlottak össze a közös kormányok. A helyi intézmények az ezredfordulóra kezdtek megbízhatóan működni, s végül elérték azt, hogy valóban megszűnt a gyűlölködés a két közösség között, s az elválasztó fal mára turistalátványossággá szelidült.


A Brexit ügye azonban újra megosztottsághoz vezetett: az unionisták az EU-ból való kilépés mellett, a katolikusok támogatását élvező Sinn Fein pedig a bennmaradás mellett kampányolt.


A két közösség közötti kapcsolatok alakulásáról, s a Brexit okozta változásokról a HVG e heti számában olvashat.

©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Sallói nagyot megy Amerikában

Sallói nagyot megy Amerikában

A brit gyárosok elunták a politikusok totojázását, készülnek a Brexitre, de nincs benne köszönet

A brit gyárosok elunták a politikusok totojázását, készülnek a Brexitre, de nincs benne köszönet

Csúnya idő lesz október 23-án

Csúnya idő lesz október 23-án

Erre a befejezésre nem számítanál: a bácsi és a hinta

Erre a befejezésre nem számítanál: a bácsi és a hinta

Csak egy rémisztő fémtorzó maradt a Suzukiból Esztergomnál - fotók

Csak egy rémisztő fémtorzó maradt a Suzukiból Esztergomnál - fotók

Skorpiócsípés: teszten a legkülönlegesebb kis Abarth Fiat

Skorpiócsípés: teszten a legkülönlegesebb kis Abarth Fiat