szerző:
MTI / hvg.hu

Az önkormányzatokra nem vonatkozik a rendelet, de a kormány javasolja, hogy vegyék át az állami hivatalok gyakorlatát. Az ellenzéknek nem tetszik az újítás.

Kötelező lesz a kereszt kifüggesztése június 1-jétől Bajorország valamennyi állami hivatalában – így döntött keddi ülésén a német tartomány kormánya.

A kormány közleménye szerint az állami hivatalok működéséről szóló szabályzat módosításával bevezetik, hogy "Bajorország történelmi és kulturális jellegének kifejezéseként" keresztet kell elhelyezni a hivatali épületek bejáratánál, jól látható helyen. "A kereszt a keresztény-nyugati kulturális önazonosság alapvető jelképe" – tették hozzá.

Markus Söder miniszterelnök az ülés után tartott tájékoztatón kiemelte, hogy a kereszt kifüggesztése nem ellentétes az állam vallási semlegességének elvével, mert a kereszt nem egyszerűen egy vallás, hanem a bajor kulturális identitás jelképe.

A keresztet azért kell a hivatalok előterében, és nem a termekben kifüggeszteni, hogy ne forduljon bírósághoz, akit zavar a jelkép – magyarázta a tartományt egyedül kormányzó Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa.

Ezzel megelőzhetőek az iskolai osztálytermekkel kapcsolatos vitákhoz hasonló ügyek, mert az előtérben elhelyezett keresztek miatt senkinek sem kell "az egész napot egy kereszt alatt töltenie" – tette hozzá Joachim Herrmann belügyminiszter.

Az önkormányzatokra nem vonatkozik a rendelet, de a kormány javasolja, hogy vegyék át az állami hivatalok gyakorlatát.

A Bayerischer Rundfunk beszámolója szerint az ellenzék nem volt elragadtatva az ötlettől. Markus Rinderspacher, az SPD tartományi frakcióvezetője szerint a bajor alkotmányban és a német alaptörvényben is benne van a vallásszabadság, ő maga is hívő ember egyébként, de szerinte mindezt nem lenne szabad politikai célokra felhasználni. Katharina Schulze, a Zöldek frakcióvezetője is azzal érvelt, hogy a vallás magánügy, és szerinte Söder újabban misszionáriusként akar tetszelegni.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Teherautók lepték el a Lánchidat éjszaka - fotók

Teherautók lepték el a Lánchidat éjszaka - fotók

Utoljára árulta el a Netflix, pontosan hány új előfizetőt szereztek

Utoljára árulta el a Netflix, pontosan hány új előfizetőt szereztek

Kim Dzsong Un meghívta a pápát

Kim Dzsong Un meghívta a pápát

A magyar kormány nem örül a terrorizmus elleni európai fellépésnek

A magyar kormány nem örül a terrorizmus elleni európai fellépésnek

Nem megy a YouTube? Akkor jöhet a pornó

Nem megy a YouTube? Akkor jöhet a pornó

Így segíthet a hajléktalan embereknek

Így segíthet a hajléktalan embereknek