szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A 19 éves Nikolas Cruz telefonjával rögzített videókat, amelyekben elmondta, hogyan és miért tervezi lemészárolni iskola- és osztálytársait. 17 embert lőtt le, és további 17-et megsebesített egy floridai középiskolában.

A videókon Cruz, akit problémás fiatalként tartottak számon, megrendítő nyugalommal és magabiztossággal beszélt arról, hogy legalább húsz társát meg akarja ölni egy AR–15-ös gépfegyverrel. A felvételeket a Broward megyei államügyész hivatala tette közzé szerdán. A hatóság várhatóan halálbüntetést kér Cruzra.

A fiú a videókban, amellett, hogy pontosan leírta, hogyan akarja végrehajtani a támadást a parklandi középiskolában, a motivációit is elárulta. Többször is elmondta, hogy értelmetlen az élete, semminek, magányosnak érzi magát, és szeretné, ha az osztálytársai felfigyelnének rá. "Elegem van abból, hogy megmondják, mit és mikor tegyek. Elegem van, hogy folyton idiótának, baromnak neveznek. Az igazság az, hogy ti vagytok a barmok. Hülyék vagytok, átmosta az agyatokat a (...) kormány. Mind látni fogjátok. Mind megismeritek a nevemet."

Cruz február 14-én – ahogyan a videóiban is mondta – egy, a fegyvert és rengeteg lőszert rejtő sporttáskával beszállt egy Uberbe, az iskolájához hajtatott. Az épületben 17 társával végzett. A lövöldözés után a campus közelében fogták el a rendőrök, akiknek beismerő vallomást tett.

(CNN, BuzzFeed)

18

Figyelem! Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek. Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!