szerző:
MTI

A katolikus egyház és az elnök is ellenzi az enyhítést, de az alsóház megszavazta.

Az abortuszt szabályozó törvény jelentős mértékű enyhítéséről döntött csütörtökön az argentin törvényhozás alsóháza. A képviselőház csaknem egynapos vita után, szűk többséggel fogadta el a javaslatot.

Argentínában jelenleg csak akkor engedélyezett a terhességmegszakítás, ha a terhesség nemi erőszak következménye vagy veszélyezteti az anya életét. Az enyhítés révén lehetővé válna az abortusz a terhesség első 14 hetében, a 13 és 16 év közötti lányok esetében azonban szülői engedélyhez kötnék a beavatkozást. A 16 év alattiaknál szükség van a várandós lány beleegyezésére is. A tervezet ugyanakkor lehetővé teszi az orvosok számára, hogy lelkiismereti alapon megtagadják az abortusz végrehajtását. A jogszabályt még a dél-amerikai ország törvényhozása felsőházának is jóvá kell hagynia.

A javaslat támogatói szerint az abortusz legalizálása sok olyan nő életét menthetné még, akik a jelenlegi tiltás miatt kénytelenek az életveszélyes, törvényellenesen végzett abortuszokhoz folyamodni. Az argentin egészségügyi minisztérium becslései szerint évente körülbelül félmillió illegális abortuszt végeznek el az országban, közülük több tucat esetben a nő belehal a beavatkozásba. Az illegális abortusz a legfőbb oka az anyai halandóságnak az ország 17 tartományában a 24 közül.

Ellenzői, mint például a római katolikus egyház és egyéb vallási szervezetek szerint a tervezet sérti a törvényt, amely "biztosítja az élethez való jogot a fogantatás pillanatától".

Mauricio Macri elnök – aki egyébként ellenzi az abortuszt – kijelentette: nem gördít akadályt a tervezet elé, amennyiben elfogadják, alá fogja írni.

A kérdés heves érzelmeket váltott ki az országban, a római katolikus egyház feje, Ferenc pápa hazájában. Az elmúlt két napban több ezren várakoztak a kongresszus épülete előtt a döntésre, voltak, akik sátrakban éjszakáztak.

A térségben jelenleg Kubában, Guyanában, Puerto Ricón, Uruguayban és Mexikóvárosban engedélyezett a korai, szabadon választható abortusz.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Nem is olyan elvetemült ötlet sárgarépát tenni a betonba

Nem is olyan elvetemült ötlet sárgarépát tenni a betonba

Klímaváltozás, természeti katasztrófák, kiberháború – a jövő évi CES ezekre is megoldást villant

Klímaváltozás, természeti katasztrófák, kiberháború – a jövő évi CES ezekre is megoldást villant

Marabu FékNyúz: Így írják ők

Marabu FékNyúz: Így írják ők

1956 négykerekűi: buborékautó, Trabant-előd és egy szinte nem is létező BMW

1956 négykerekűi: buborékautó, Trabant-előd és egy szinte nem is létező BMW

Szégyenteljes adatokkal dicsekednek a magyar hivatásos focisták

Szégyenteljes adatokkal dicsekednek a magyar hivatásos focisták

Gyakran félek megszólalni, mert kínos lenne, ha épp akkor akadna be a lemez

Gyakran félek megszólalni, mert kínos lenne, ha épp akkor akadna be a lemez