szerző:
hvg.hu

Az orosz rendőrség figyelmeztette a jekatyerinburgi stadion közelében élő lakókat, hogy a meccsnapokon ne menjenek ki erkélyeikre, s ne álljanak az ablakok közelébe, mert a mesterlövészek merénylőnek nézhetik, és lelőhetik őket. A vb-stadion környékén egyébként is igazi hadiállapot uralkodik.

Focinyár 2018
Van-e ennél nagyobb sportesemény a világon? Egyesek szerint az olimpia az, mások állítják, a labdarúgó világbajnokság a csúcs. Most, közvetlenül a döntő után, annak hatása alatt, utóbbiakkal értünk egyet. Ezen az oldalon felidézheti a pillanatokat, amelyek ezt igazolják.
Friss cikkek a témában
Február óta három méter magas kerítés veszi körbe a labdarúgó-világbajnokság több mérkőzésének otthont adó jekatyerinburgi stadiont. Ez tulajdonképpen még érthető is lenne, ám a teljes biztonságot csak úgy lehetett szavatolni, ha a kerítés egy szakasza gyakorlatilag teljesen elzár egy-két háztömböt a külvilágtól: csak hosszú kerülő úton lehet megközelíteni a főutat, illetve a házhoz tartozó parkolót. A biztonsági kamerákkal védett kerítés valószínűleg tetszik a helyi rendőrségnek, legalábbis erre utal, hogy egy hónappal a vb vége után, augusztus közepén akarják elbontani a lakók életét megkeserítő akadályt.

Az erkélyen tartózkodók, illetve az ablak közelében állók elleni tűzparancsot a Krilova utca egyik háza ellen adták ki, az ott lakók ugyanis rálátnak a nézőtérre, így onnan egy terrorista rálőhetne a stadionban tartózkodókra. „Úgy élünk, mint egy állatkertben a rács mögé zárt vadak. A ház bejárata pedig ostrom alatt van” – idézte az egyik lakót a The Moscow Times című moszkvai lap.

Az érintett háztömbökben lévő üzletek tulajdonosai arra panaszkodnak, hogy forgalmuk a felére esett vissza, az emberek egy része azt hiszi, a boltok zárva vannak. A rendőrök pedig hetek óta sűrűbben igazoltatják a környéken lakókat, akik közül a meccsek napján csak azok hajthatnak be otthonaik közelébe, akik megkapták a különleges engedélyeket.
Míg a többség panaszkodik, akadnak, akiknek tetszik az új módi. Ők azzal érvelnek, hogy korábban a szurkolók a házak között randalíroztak, üvegeket törtek, s sokan akadtak, akik a házfalaknál könnyítettek magukon. Most viszont rend és nyugalom van, a drukkerek nem mernek újat húzni az egyenruhásokkal.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!