szerző:
hvg.hu/MTI

Tibor Gaspar mindemellett a cseh belügyminiszter tanácsadója is.

A szlovák és a cseh belügyminiszter tanácsadója lett Tibor Gaspar volt szlovák országos rendőrfőkapitány, aki májusban a szlovák sajtó és közvélemény nyomására kényszerült távozni. Szlovákiában komoly visszhangot és fölháborodást váltott ki a hír, Csehországban nem keltett különösebb figyelmet. A történetnek inkább szimbolikus jelentősége van, mivel időközben a sajtó azt is kiderítette, hogy Szlovákiában 2000 eurót, míg Csehországban csak 400 eurónak megfelelő koronát kap.

Tibor Gaspar, aki 2012 és 2018 között állt a szlovák rendőrség élén, Ján Kuciak oknyomozó újságíró és barátnője februári meggyilkolása után került a bírálatok kereszttüzébe. A pozsonyi sajtó szerint Gaspar az elmúlt években állítólag szándékosan igyekezett eltussolni a Robert Fico vezette kormányzó Irány-Szociáldemokráciához (Smer-SD) köthető visszaéléseket, és ezért megkérdőjelezhető pártatlansága a Kuciak-gyilkosság ügyében is.

Ján Kuciakot és barátnőjét február végén a Galántához közeli Nagymácsédon (Velká Maca) gyilkolták meg. Bár a tett indítékairól nincsenek bizonyítékok, az ellenzék és a közvélemény egy része az ügy mögött Robert Fico kormányát sejtette, ezért a miniszterelnök és Robert Kalinák belügyminiszter távozni kényszerült tisztségéből. Tibor Gaspar a pozsonyi sajtó szerint Fico és Kalinák belső embere volt, ezért visszatérése a politikába, még miniszteri tanácsadói szerepben is, a szlovák ellenzék szerint elfogadhatatlan. Többen ezért Denisa Sakovának, a szlovák belügyi tárca jelenlegi vezetőjének lemondását követelik.

A gyilkosságok után még továbbra is helyén maradt, de olaj volt a tűzre néhány bagatellizáló megjegyzése, valamint az a tény, hogy az ügyben menetközben több kormányhivatalnok is érintettje lett, amiről a rendőrségnek tudnia kellett volna.

Jan Hamácek cseh belügyminiszter viszont védelmébe vette új tanácsadóját. Arra a felvetésre, hogy tekintettel Gaspar múltjára, nem vár-e vitákat, bírálatokat döntéséért, Hamácek nemmel válaszolt. Szerinte Tibor Gaspar jól ismeri a cseh rendőrség működését, képes pártatlan szakmai álláspontok kidolgozására, és nincs közvetlenül összefonódva a cseh rendőrség apparátusával.
A Právo szerint Tibor Gaspar augusztus elseje óta van tanácsadói tisztségben a szlovák és a cseh belügyminisztériumban.

A szlovák belpolitikai válság idején a HVG interjút készített a magyar-szlovák Híd párt elnökével, Bugár Bélával.

 

Bugár Béla: „Aszerint értékeljenek, amit teszek"

Bugár Béla: Szinte minden rajtunk múlt. Az uniós csatlakozás, a lisszaboni szerződés, a mostani helyzet megoldása, a meciari amnesztia eltörlése, és ezeket mindenki rajtunk is kéri számon. Kicsit sok ez annak fényében, hogy 6 százalékunk van. HVG: Jelenleg. De nem éppen arról van szó, hogy amennyiben parlamenti választásra kerülne sor, akkor kiesnének a parlamentből?

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!