szerző:
hvg.hu/MTI

A világszervezet által kiadott iratban az áll, a mianmari rohingják ellen elkövetett súlyos emberi jogsértések, a falvak indokolatlan felégetése, nők tömegeinek megerőszakolása, ezrek megölése nem tartozhatott a katonai szükségszerűség körébe. A több száz interjún alapuló jelentés szerint több katonai vezetőt bíróság elé kellene állítani, illetve komolyan felvetik a kormány felelősségét is a népirtásban.

Az ENSZ-vizsgálóbizottság hétfőn nyilvánosságra hozott jelentése szerint a mianmari hadsereg a népirtás szándékával gyilkolt halomra és erőszakolt meg kisebbségi rohingjákat. Ezért azt írják, a hadsereg főparancsnokát és öt másik tábornokot emberiesség elleni bűncselekményekért bíróság elé kellene állítani.

A jelentés nyíltan vádolja az Aung Szan Szú Kjí vezette mianmari civil kormányt is, azt írják, engedte, hogy szabadon terjedjen a buddhista többségű országban a muzulmán rohingják elleni gyűlöletbeszéd, megsemmisített olyan iratokat, amelyek bizonyítanák a jogsértéseket, és nem védte meg az ország kisebbségeit Arakán, Kacsin és San szövetségi államokban az emberiesség elleni és a háborús bűncselekményektől.

A BBC azt írja, ez az ENSZ eddigi legsúlyosabb ítélete a rohingják üldözésének ügyében.

Az irat azt is kimondja, a rohingják ellen elkövetett tömeges gyilkosság, tömeges erőszak, illetve teljes falvak felégetése nem tartozhat a katonai szükségszerűség magyarázó hatálya alá.

A kormány a rohingjákat a szomszédos Bangladesből érkező illegális bevándorlókként kezeli, és nem ismerik el állampolgárságukat. Csupán a népirtás első egy hónapjában 6 700 rohingját öltek meg, köztük nőket, kisgyerekeket is.

A jelentés írói 2017 márciusában kezdték el a vizsgálatot, miután súlyos emberi jogsértésekre panaszkodtak Mianmarban. Az irat több száz interjúra alapozva állítja a fenti vádakat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Világ

Fokozódik a rohingyák tragédiája, tízezrek menekülnek

Az ENSZ adatai szerint valószínűleg már több mint ezren, többségében a rohingya muszlim kisebbség tagjai vesztették életüket az elmúlt két hét mianmari összecsapásaiban – mondta Yanghee Lee, a világszervezet mianmari különmegbízottja pénteken.