szerző:
MTI / hvg.hu

A konzervatív pártok azt közölték, nem mondják meg az EP-képviselőiknek, hogyan szavazzanak a jelentésről.

A német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) nem ad ajánlást európai parlamenti (EP-) képviselőinek arra, hogy miként szavazzanak a jogállamiság magyarországi helyzetéről szóló, úgynevezett Sargentini-jelentésről – jelezték pénteken Berlinben a pártszövetség német szövetségi parlamenti (Bundestag-) képviselőcsoportjának vezetői.

A CDU/CSU-frakció vezetőségének kétnapos tanácskozását záró tájékoztatón Volker Kauder frakcióvezető kérdésre válaszolva kijelentette, hogy nem ad ajánlást az EP-képviselőknek.

Alexander Dobrindt, a frakció CSU-s tagjainak vezetője azt mondta: nem kíván ajánlást megfogalmazni az EP-ben dolgozó kollegáknak, így csupán "tanácsolni" tudja, fontolják meg, hogy "nem egy akármilyen országról van szó, hanem Németország egyik legszorosabb szomszédjáról". Hozzátette: bárki szabadon megítélheti a Magyarországon zajló folyamatokat, de visszafogottságra van szükség, és annak belátására, hogy Magyarország demokratikus ország, amellyel szemben nem szabad "felemelt mutatóujjal fenyegetőzni" csak azért, mert nem tetszenek az országban hozott döntések. Aláhúzta: Magyarország "szabad ország, szuverén döntéssekkel", polgárai pedig többször is abszolút többséggel erősítették meg a kormányt.

Volker Kaudert és Alexander Dobrindtot arról is kérdezték, hogy miként értékelik Emmanuel Macron francia államfő csütörtöki kijelentését, miszerint az Európai Néppártnak (EPP) választania kell, hogy Angela Merkel német kancellárt vagy Orbán Viktor magyar miniszterelnököt támogatja.

Volker Kauder azt mondta, "a francia elnök kissé korán elkezdte az EP-választás kampányát, talán túl korán". Alexander Dobrindt hozzátette: a CSU-val együtt a CDU és Angela Merkel pártelnök-kancellár, illetve a Fidesz és Orbán Viktor magyar miniszterelnök is "egyaránt tagja az EPP-nek, és kész".

A 751 tagú EP-ben 34 képviselő tartozik a CDU/CSU-hoz. Az EP várhatóan szeptember 19-én szavaz a Sargentini-jelentésről.

Nemrég Judith Sargentini a hvg.hu-nak azt nyilatkozta: bízik benne, hogy a tagállamok nem nézik tovább ölbe tett kézzel a magyar jogsértéseket. Szerda este több magyar civil szervezet vezetője is Brüsszelbe látogatott, ahol arra kérték a képviselőket, hogy támogassák a jelentést.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gergely Márton Itthon

Orbán azért áll vesztésre Sargentinivel szemben, mert nem tud dönteni a jobbközép és a populisták közt

A Sargentini-jelentést kárhoztatja minden fideszes politikus, a sirámoktól hangos a magyar kormánypárti sajtó. Pedig most volna itt az ideje, hogy diplomáciai csatornákon megakadályozzák az Orbán-kormány strasbourgi vereségét. A jelek szerint a Fidesznek lenne is eszköze a jelentés elfogadása ellen, de ahhoz olyan kérdésekben kéne engedni, amelyekben nem hajlandó. Konfliktusra áll a barométer.