szerző:
MTI / hvg.hu

Pénteken Trump vizsgálatot sürgetett a cikk ügyében, az alelnök most egy interjúban azt mondta, szerinte lehet jogalapja egy ilyen vizsgálatnak, hogy kiderítsék, ki írta a cikket.

A The New York Times című lap szerdán este jelentette meg véleményoldalán a Része vagyok a Trump-kormányzaton belüli ellenállásnak című írást, amelynek szerzője azt állította, hogy az elnöknek dolgozik, de ő és a hozzá hasonlóan gondolkodó kollégái fogadalmat tettek arra, hogy meghiúsítják Trump "elképzeléseinek egy részét".

Az állítólagos munkatárs a többi között arról írt: korábban "suttogtak a kabinetben arról, hogy az alkotmány 25. kiegészítéséhez fordulnak". Ez az alkotmánykiegészítés lehetővé teszi, hogy az alelnök vegye át a hatalmat, ha az elnök nem képes ellátni a hivatali feladatait. Bár többen arra tippeltek, hogy az alelnök Mike Pence-nek köze lehetett a belső ellenállásról szóló cikkhez, Pence a CBS-nek adott interjújában viszont tagadta, hogy köze lenne hozzá, vagy hogy felmerült volna a 25. kiegészítés alkalmazása. Az alelnök szégyenletesnek is nevezte a cikket.

A Fox televíziónak adott interjújában Pence azt fejtegette: "fontos ügy", ha a The New York Times arról publikált névtelen vezércikket, hogy a kormányzaton belül vannak, akik "hazugságban élnek" és megpróbálják meghiúsítani "a megválasztott elnök programját". 

Azt is mondta, hogy szerinte lehet jogi alap a nyomozásra a cikk névtelen szerzőjének azonosítása érdekében.

Majd kiderítjük, hogy volt-e ennek (a cikknek) büntetőjogi vonzata is

- fogalmazott az alelnök. Hozzátette: Donald Trump elnök amiatt aggódik, hogy a cikkírónak köze lehet a "nemzetbiztonsági területhez" is. 

Chris Wallace, a Fox televízió munkatársa az alelnök fejtegetésére felvetette: a véleménycikk ugyan "zavarba ejtő", de "nem törvényellenes". Mike Pence válaszában rámutatott: a kormányzat munkatársai esküt tesznek az alkotmányra, és ezt a cikk szerzőjének is meg kellett tennie. 

"Nemcsak álnok, hanem nem is demokratikus, hogy ezek után a névtelen szerző a megválasztott elnök programjának meghiúsításán dolgozik" - fogalmazott Pence, és hozzátette,

ez tényleg támadás a demokráciánk ellen. 

Donald Trump pénteken - egy észak-dakotai kampányrendezvényen újságíróknak nyilatkozva - kijelentette: Jeff Sessions igazságügyi miniszternek vizsgálatot kellene indítania a névtelen cikk ügyében, fel kellene deríteni azt is, hogy ki a cikkíró és jelenleg hol tartózkodik. "Nem akarom, hogy jelen legyen a megbeszéléseinken" - tette hozzá, utalva a "Kínát, Oroszországot vagy Észak-Koreát érintő magas szinten tartott" egyeztetésekre.

Az elnök egyik tanácsadója, Kellyanne Conway a CNN hírtelevíziónak nyilatkozva vasárnap arról beszélt: "talán" bűncselekmény történt, és ebben az esetben jogszerű lehet a nyomozás megindítása.

Christopher Coons delaware-i demokrata párti szenátor ugyanakkor a Fox televíziónak azt mondta: nem tudja, van-e jogi alapja az igazságügyi tárcának a nyomozás megindításához. Leszögezte ugyanakkor, hogy a minisztérium függetlensége "demokráciánk alapköve".

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!