szerző:
hvg.hu

Az első exit pollok szerint kisebb mértékben növelte támogatottságát a bevándorlásellenes populista svéd párt, a Svéd Demokraták, mint ahogyan várták. Az egyik poll szerint a Svéd Demokraták 16,3 százalékot, egy másik szerint 19,2 százalékot kaptak.

A vasárnapi svédországi parlamenti választásokon az exit pollok szerint a legtöbb voksot (25,4 százalék) a szociáldemokraták kapták, míg a Mérsékelt Párt névre hallgató konzervatívok 18,4 százalékot kaptak. A baloldali kormánykoalíciót alkotó pártokra a választók 40 százaléka, az ellenzéki jobbközép blokkra 41 százalék voksolt.

A bevándorlásellenes Svéd Demokraták számára viszont csalódást jelentenek az exit poll adatok, ők ugyanis legalább 20-24 százalékra számítottak, de az egyik poll szerint a párt csupán a voksok 16,3 százalékát kapta. Egy másik előrejelzéásd szerint  19,2 százalék jutott nekik.

A választás nagy nyertesei a kis pártok: a Baloldali Párt közel kétszer annyi voksot – 9,8 százalék – kapott, mint 2014-ben. Ugyancsak több voksot kaptak a kereszténydemokraták.

A 2014-ben megválasztott parlamentben a kisebbségben kormányzó baloldali koalíció – ennek a Szociáldemokrata Párt, a Zöldpárt és a Baloldali Párt a tagja – 154 hellyel rendelkezik. A Svéd Demokraták 2014-ben 12,9 százalékos támogatottságot szereztek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!