szerző:
hvg.hu

A voksok több mint kétharmadának összeszámlálása után egyértelművé vált, hogy a hagyományos pártok végeztek az első helyeken a svédországi választáson. Az első helyen a szociáldemokraták állnak 28,1 százalékkal.

A hatezer választókörzetből már 4300-ból érkeztek már be az adatok, ezek alapján a szocdemek 28,1 százalékon állnak, míg a fő ellenzéki erő, a jobbközép Mérsékelt Párt 19,6 százalékot kapott. A szélsőjobb Svéd Demokraták jelenleg 17,7 százalékon állnak, ami jobb, mint a 2014-es 12,9 százalék, viszont jelentősen elmarad a pártvezetők várakozásaitól.

A jelenlegi eredmények alapján a szocdemek két szövetségese is bekerül a Riksdagba, a parlamentbe, a Baloldali Párt 8,1 százalékon, a zöldek pedig a 4 százalékos parlamenti küszöb határán egyensúlyoznak, 4,4 százalékkal.

A 2014-ben megválasztott parlamentben a kisebbségben kormányzó baloldali koalíció – ennek a Szociáldemokrata Párt, a Zöldpárt és a Baloldali Párt a tagja – 154 hellyel rendelkezik. A Svéd Demokraták 2014-ben 12,9 százalékos támogatottságot szereztek. Ha a zöldeknek nem sikerül átlépni a 4 százalékos küszöböt, akkor a baloldali szövetség nem lesz képes kormányt alakítani.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!