Németh András
Németh András

Bár a hagyományos svéd nagy pártok vesztettek támogatottságukból, a szélsőjobboldali Svéd Demokraták nevű párt az előrejelzettnél jóval kevésbé tört előre a vasárnapi parlamenti választáson. Az első helyen a szociáldemokraták végeztek, akár maradhat is a jelenleg is kormányon lévő baloldali koalíció.

A voksok több mint 95 százalékának összeszámlálása alapján a hagyományos pártok végeztek az első helyeken a vasárnapi svédországi választáson, a legtöbb voksot 28,3 százalékot a szociáldemokraták kapták. A második helyen a fő ellenzéki tömörülés, a Mérsékelt Párt végzett 19,8 százalékkal.

A szélsőjobb Svéd Demokratákat a választók 17,76támogatta, ami több, mint a 2014-es 12,9 százalék, viszont jelentősen elmarad a pártvezetők várakozásaitól. A párt arra számított, hogy 20-24 százalék körüli eredménnyel végez, s a legnagyobb, vagy a második legnagyobb párttá lép elő.

A részvételi arány magas, 84,5 százalékos volt, 6,1 millió választó voksolt, ebből 77 ezer volt érvénytelen.

A szocdemek két szövetségese is bekerült a Riksdagba, a parlamentbe, a Baloldali Párt 7,9 százalékon, a zöldek pedig éppen átlépve a 4 százalékos parlamenti küszöb határát, 4,4 százalékot kaptak.

Az eredmények alapján a kormányalakításra a jelenleg is hivatalban lévő szocdem vezetőt, Stefan Löfvent kérik fel, s akár maradhat is a kisebbségi baloldali kormánykoalíció. Igaz, valakit még be kell vonniuk, mert a jelenlegi koalíciót alkotó három párt összesen 15 parlamenti hellyel kevesebbet szerzett. 

A 2014-ben megválasztott parlamentben a kisebbségben kormányzó baloldali koalíció – ennek a Szociáldemokrata Párt, a Zöldpárt és a Baloldali Párt a tagja – 154 hellyel rendelkezik. A Svéd Demokraták 2014-ben 12,9 százalékos támogatottságot szereztek.

A 349 mandátum a következőképpen oszlik meg (zárójelben a 2014-ben elért mandátumszámhoz képesti változás):
Szociáldemokraták: 100 (-13)
Baloldali Párt 28 (+7)
Zöldpárt 16 (-9)
Svéd Demokraták 63 (+14)
Liberális Párt 19 (+/- 0)
Centrumpárt 30 (+8)
Kereszténydemokrata Párt 23 (+7)
Mérsékelt Párt 70 (-14)

Címlapképünkön Stefan Löfven miniszterelnök, a Svéd Szociáldemokrata Párt elnöke nyilatkozik az eredményváróra megérkezve.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!