Németh András
Németh András

Vasárnap választást tartanak Svédországban, amely így a fő csatatere lesz a liberális Európa híveinek és ellenfeleinek. A skandináv államot Trumpék, Orbánék és Putyinék is a bevándorlás miatt élhetetlenné vált helynek festik le.

Az utóbbi évtizedek legfontosabb választását tartják meg vasárnap Svédországban. A megméretésen valószínűleg minden korábbinál jobban szerepel a neonáci múltból magát tisztábbra mosó, bevándorlásellenes Svéd Demokraták (SD) nevű párt, annyi voksot szerezhetnek, hogy támogatásuk nélkül nem jöhet létre stabil kormány az országban. Az alt-right mozgalom, a választásokba állítólag beleavatkozni kívánó Oroszország kormánypárti médiája – csakúgy, mint az Orbán-kormányt támogató magyar média – feltűnő lelkesedéssel támogatja az SD-t és festi le a liberális Svédországot élhetetlen helynek. 

A vasárnapi parlamenti választáson kiderül, hogy Közép-Európa, majd Olaszország után a skandináv térségben is meghatározó szerephez jutnak-e a mindenféle bevándorlást elutasító, s a liberális szót káromkodásként használó populista erők. Leginkább a szélsőjobboldali SD, amely a közvélemény-kutatások szerint a második helyen végez majd, de az sem kizárt, hogy az SD megelőzi azt a szociáldemokrata pártot (SAP), amely 1917 óta valamennyi svédországi parlamenti választáson az első helyen végzett.

A jelenleg is kormányon lévő SAP vezetőinek – és a többi hagyományos pártnak, például a Mérsékelteknek – van miért aggódniuk, hiszen a karizmatikus Jimmie Akesson vezette SD minden téren feljövőben van, 2002-ben még csak a voksok 1,4 százalékát kapták, 2010-ben viszont már 5,7 százalékkal bekerültek a parlamentbe, s 2014-re 12,9 százalékra nőtt a támogatottságuk. Az eredmények javulásának hatására a párt közben kilépett a szégyenzónából: míg az ezredforduló táján az emberek leginkább titkolták, hogy a populista jobbra szavaztak, manapság már vállalhatóvá vált az SD-szimpátia.

Az SD megerősödésének a hátterében egyértelműen az áll, hogy a párt mindvégig hevesen ellenezte a bevándorlást, s ahogy az Orbán-kormány – ha éppen nem letelepedési kötvényeket árusít  – „magyar országnak akarja megtartani Magyarországot”, Akessonék célja, hogy Svédország „svéd maradjon”. Az SD népszerűsége már a 2015-ös menekültválság előtt megugrott, ennek az az oka, hogy a korábban meglehetősen homogén svéd társadalom – az országban élő nem svédek is jellemzően fehérek voltak – nehezen tudja feldolgozni, hogy az utóbbi két évtizedben jelentősen megugrott a látható kisebbségekhez tartozó, főként muszlim vallású bevándorlók aránya.

A bevándorlásellenes Svéd Demokraták gyűlése Motalában
©

Az első időkben Stockholm nem tett sokat annak érdekében, hogy ne alakuljanak ki bevándorlógettók – például az a malmői Rosengard kerület, ahol a legjobb svéd labdarúgó, a félig bosnyák félig horvát Zlatan Ibrahimovic is született – s ezzel csak tovább súlyosbodott a helyzet: a bevándorlók jó része nem integrálódott a svéd társadalomba. Bár a 2015-ös csúcs idején – amikor több, mint 160 ezer menekült érkezett – a svéd kormány politikát változtatott, s igyekszik szétszórva letelepíteni az érkezőket, hogy meggyorsuljon az integráció, az SD kiválóan kihasználta az incidenseket: a bevándorlók és a rendőrség összetűzéseit, a járműgyújtogatásokat, illetve a bevándorlók által elkövetett szexuális bűncselekményeket. És kihasználja a jövővel kapcsolatos félelmeket is, a párt fő kampányüzeneteinek az egyike az, hogy a bevándorlók „felzabálják” a svéd jóléti államot.

Az SD népszerűségének az is segít, hogy az illiberális demokrácia nagyágyúi minden lehetséges módon segítik svédországi szövetségeseiket. A médiumokban, köztük a magyar közszolgálati adókon és a kormánypárti lapokban és honlapokon egymást érik azok a beszámolók, melyek szerint Svédország élhetetlenné vált: minden úgy van, ahogy a muszlimok akarják, Stockholmban már nem lehet kimenni az utcára, az országban elmarad a karácsony, s az SD azon pártok ellen küzd, amelyek újabb százezreket akarnak bevinni az országba.

A magyar médiumokban Natalie Contessa af Sandberg márciusi története volt az egyik leglátványosabb akció: az állítása szerint Svédországban született részben magyar származású hercegnő azt mesélte a közszolgálati csatornáknak, hogy Magyarországra menekült Svédországból, mert ott a migránsok miatt már nem lehet normálisan élni. Néhány óra alatt kiderült, hogy sok helyen sántít a sztori: már évek óta lakást bérelt Magyarországon, jó néhány évvel korábban ő is menekültként érkezett Svédországba, ahonnan valószínűleg részben azért menekült, mert többször is elítélték rágalmazásért, a közbizalom megsértéséért, valamint zaklatásért. A kormánypárti médiumok a választás előtti napon is arról írtak, hogy „Félelem uralkodik a liberális mintaállamban”, „a svéd liberális média kíméletlenül megsemmisít mindenkit, aki szembe akar szállni a dogmákkal”, s hogy Malmöben „egy migráns rátámadott a magyar internetes honlap stábjára”.

A központban szerkesztett és tudatosan elosztott álhírek terítése mellett ott vannak még az állítólagos orosz kíbertámadások: az SAP szerint igazolhatóan orosz – és észak-koreai – hackerek az utóbbi napokban kétszer is túlterheléses támadást intéztek a párt szerverei ellen, hogy a politikusok ne tudjanak kapcsolatba lépni a választókkal. Hasonló támadások és feltörési kísérletek az utóbbi hónapokban is voltak, Stockholm szerint az akciók mögött az orosz titkosszolgálat áll.

A kormány, amely külön szervezetet hozott létre a külső – leginkább orosz – beavatkozási kísérletek elhárítására, azzal is vádolja Moszkvát, hogy a 2016-os amerikai elnökválasztásba is beavatkozott oroszországi trollgyárak bértollnokai az utóbbi hónapokban a svédországi közösségi médiumokban is aktivizálták magukat és ezerszámra lökik azokat a kommenteket, amelyekkel igyekeznek aláásni az emberek államba és a demokráciába vetett bizalmát.

Az SD népszerűség-növekedésének az viszont mindenképpen gátat szab, hogy az illiberális propaganda ellenére Svédország változatlanul élhető hely, ahol elsősorban például azért magas a szexuális bűncselekmények száma, mert a legenyhébb zaklatás is erőszaknak minősül, s mert az eseteket nem személyenként, hanem alkalmanként számolják: ha egy nőt párja például százszor erőszakolta meg az nem egy, hanem száz ügynek számít. A nemi erőszakok száma 2015-ben – a bevándorlási csúcsévben – jóval alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban, igaz 2016-ban újra növekedést mértek, bár a szám nem érte el a 2011-es, vagy a 2014-es szinten.

Az is igaz, hogy nőtt a lőfegyverrel elkövetett bűncselekmények abszolút száma – ez a bűnözői bandák megerősödése miatt van így – viszont a miatt, hogy jelentős mértékben bővült a népesség is, az egy főre eső fegyveres bűncselekmények száma nem emelkedett. A népességnövekedés ellenére pedig gyakorlatilag nem változott az összes bűncselekmény száma, ami jelenleg évente 1,5 millió körül van.

S bár valóban vannak problémák a bevándorlók integrálásával, Svédország változatlanul valamennyi felmérés szerint – ha azokat nem az amerikai Breitbart, az orosz Sputniknews, vagy az MTV Híradó készíti – a világ legélhetőbb országai között van. És a leginkább tiszteltek között is, a nemzetközi Reputation Institute nyáron közzétett felmérése szerint a skandináv országnak a legjobb a nemzetközi megítélése.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!