szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az egyik legpatinásabb amerikai lap, a New York Times is Orbánról és Európáról ír, a cikküket azzal kezdik, hogy Európa konzervatívjai azt gondolták, irányíthatják a magyar miniszterelnököt, de tévedtek.

A New York Times sorra veszi, hogy Orbán Viktor hogyan rombolta le a korábbi, örökölt rendszert, majd építette fel saját, illiberális államát, ezzel pedig példát állítva Európa más szélsőjobboldali vezetőjének. Ez az egész folyamat odáig jutott, hogy ma Európában, elsősorban a konzervatív politikusok – köztük Merkel – fenyegetésként tekintenek Orbánra. Ugyanakkor egyelőre tartózkodnak attól, hogy fellépjenek ellene, azért, mert úgy gondolták, mivel mindannyian a Néppárt tagjai, irányíthatják Orbánt – de tévedtek.

Többen ugyanis arra jutottak, szakítanak Orbánnal, ami még befolyásolhatja, hogyan szavaznak szerdán az EP-ben, szembefordulhatnak a konzervatívok is Orbánnal. A vita és a feszültség Orbán és az európai konzervatívok között 2015-ben robbant ki, amikor Orbán a migráció kérdésében szembeszállt Merkellel.

Az EU-ellenes kampányával és a civilek elleni fellépésével sokak szerint átlépett egy határt Orbánt, írja a NYT, hozzátéve: ha a Fideszt kirakják az Európai Néppártból, többen is csatlakozhatnak az ő új, bevándorlásellenes pártcsaládjához.

A keddi eseményekről a másik nagy múltú amerikai lap, a The Washington Post is beszámolt, az események leírása mellett a cím az érdekes, azt írták, Európa szembeszáll mumusával. Vagyis Orbánnal.

(New York Times, The Washington Post)

A Sargentini-jelentés körül kirobbant botrányról itt olvashatnak további részleteket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
100 millió dollárt ajánlott fel Elon Musk a legjobb szén-dioxid-kivonó eljárásért

100 millió dollárt ajánlott fel Elon Musk a legjobb szén-dioxid-kivonó eljárásért

Gripenek búcsúztatják ma Budapest felett az utolsó Pumát

Gripenek búcsúztatják ma Budapest felett az utolsó Pumát

40 millió Pfizer-vakcinát rendelt a WHO

40 millió Pfizer-vakcinát rendelt a WHO