szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

Kadhafi elzavarása óta nagy a káosz Líbiában. Az országban fegyeveres csoportok harcolnak, korábban tűzszünetben állapodtak meg, azonban múlt héten is több rakéta csapódott be a tripoli reptér közelében.

Két rakétát lőttek ki kedden a líbiai főváros, Tripoli egyetlen működő repülőtere irányába. A Matiga repülőtérre tartó járatokat átirányították a Tripolitól 200 kilométerre fekvő Miszrátába.

A repülőtér környékén robbanások zaja verte fel az éjszakai csendet, egy rakétát pedig látni lehetett, ahogy a Földközi-tengerbe csapódik. A rakéták becsapódásának nincsenek áldozatai.

A Matiga repülőtér augusztus 31. és szeptember 6. között zárva tartott rivális fegyveres csoportok harcai miatt. A múlt héten is legalább három rakéta csapódott be a repülőtér közelében. A tripoli repülőtér végül múlt hét pénteken nyitotta meg újra kapuit, miután az ellenségeskedő csoportok tűzszünetben állapodtak meg.

A líbiai főváros ellenőrzéséért augusztus 27-én kitört, több mint egy hétig tomboló harcokban legkevesebb 61 ember vesztette életét, és 159-en sebesültek meg, több száz családot kellett kitelepíteni.

Fegyveresek korábban a líbiai nemzeti olajvállalat székhelyére is rátámadtak.

Noha Tripoli hivatalosan a nemzetközileg elismert líbiai egységkormány ellenőrzése alatt áll, a vele szövetséges fegyveres csoportok önhatalmúlag tevékenykednek. Líbia Moammer Kadhafi 2011-es megbuktatását követően süllyedt káoszba, az ország gyakorlatilag két részre szakadt.

(Képünk illusztráció.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A budapesti Amerikai Nagykövetség is elítéli Demeter Szilárd cikkét

A budapesti Amerikai Nagykövetség is elítéli Demeter Szilárd cikkét

FAZ: Orbánnak minden bajáról Soros jut eszébe

FAZ: Orbánnak minden bajáról Soros jut eszébe

Új otthona felé tart „a világ legmagányosabb elefántja”

Új otthona felé tart „a világ legmagányosabb elefántja”