szerző:
hvg.hu

Mamoudou Gassamát nemcsak Párizsban, de Európa-szerte hősként ünnepelték, miután tavasszal egy épület homlokzatán, erkélyről erkélyre felmászva megmentett egy korlátról kilógó négyéves gyereket. Gassama akkor még illegálisan tartózkodott a francia fővárosban.

Szerdán jelent meg az a határozat, amely szerint a Maliból érkezett Mamoudou Gassama megkapja a francia állampolgárságot. A 22 éves férfinak még májusban felajánlotta Emmanuel Macron, hogy teljes jogú polgára lehet Franciaországnak, ám az első lépés az állampolgárság felé Gassama esetében az lett volna, hogy tartózkodási engedélyt kapt. Gyorsított eljárásban végül rögtön megkaphatja az állampolgárságot.

"Bátor cselekedete azokat az értékeket szemlélteti, amelyek segítenek nemzeti közösségünknek az összetartozásban, úgy mint bátorság, önzetlenség, és a leggyengébbekkel való törődés" – áll az állampolgársági határozat hivatalos indoklásában.

Mamoudou Gassama májusban, egy szombat este egy épület homlokzatán, erkélyről erkélyre felmászva mentett meg egy négyéves gyereket, aki egy negyedik emeleti erkély korlátjáról lógott az utca felett. A férfiból azonnal hős lett, ekkor ragadt rá a "Pókember" becenév. A BBC azt írja, hogy Gassama gyakorlaton van a francia tűzoltóságnál, és a várostól kitüntetést kapott.

Hőstette előtt feketén egy építkezésen dolgozott, a Montreuil nevű külvárosi részben lakott, a Maliból érkezett bevándorlók közül sokan élnek itt. Nem adott be menedékkérelmet, tavasszal tehát még illegálisan tartózkodott az országban.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!