szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szexuális visszaélések súlyosságát növelte az elhallgatásuk szándéka, ami bűnrészessé tette az elhallgatásról döntőket is, mondta az egyházfő a papokhoz írt levelében.

Egyházként elismerjük, hogy nem cselekedtünk időben a számos életben okozott nagy és mély kárral szemben - írta Ferenc pápa a katolikus egyház papságához és a hívőkhöz intézett levelében vasárnap, bűnbánatra szólítva fel a papok által elkövetett szexuális visszaélések miatt.

A katolikus egyházfő azt írta a papok számára: a papi pedofília áldozatainak panasza túl sokáig nem talált meghallgatásra, el lett titkolva, el lett hallgattatva. Ferenc pápa ezért bűnbánatra és böjtölésre szólította fel az egyház egészét, az elkövetett szexuális bűncselekmények okozta szégyen és megbánás miatt. Azt írta, az egyház elismeri, hogy nem cselekedett időben azzal a nagyméretű és súlyos kárral szemben, amelyet számos gyermek életében okozott.

Elhanyagoltuk és magukra hagytuk a legkisebbeket,

hangsúlyozta az egyházfő, a pennsylvaniai papság pedofil cselekedeteiről szóló jelentés nyomán. Az ügyben a gyermek- és fiatalkorú áldozatok száma meghaladta az ezret. Ezt megelőzően a chilei egyház öt püspöke mondott le szintén pedofil vádak miatt, amelyek kapcsán az ausztráliai egyház több tagja ellen is hatósági vizsgálat indult.

A múltban történteket tekintve semmi nem lesz elegendő az okozott kár enyhítésére és a bocsánatkérésre. Az elszenvedett sérülések nem évülnek el, az áldozatok fájdalmas kiáltása az egekig hatol,

folytatta Ferenc pápa. Azt is elmondta, hogy a szexuális visszaélések súlyosságát növelte az elhallgatásuk szándéka, ami bűnrészessé tette az elhallgatásról döntőket is. Az egyetlen járható út arra, hogy ilyesmi ne történhessen meg a jövőben szerinte az, hogy az elkövetők sehol ne jussanak térhez, sehol ne kapjanak védelmet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
740 lóerős lett a kis BMW M2

740 lóerős lett a kis BMW M2

Lancet: Nem halálosabb a koronavírus brit mutánsa, csak sokkal fertőzőbb

Lancet: Nem halálosabb a koronavírus brit mutánsa, csak sokkal fertőzőbb

Rendőrök lőttek le Minneapolisban egy fekete férfit igazoltatás után

Rendőrök lőttek le Minneapolisban egy fekete férfit igazoltatás után